UncleAlex 發表於 2010-2-20 10:31

thx every ching's comments...i think i should keep 40D instead of changing to 550D.many thx{:6_162:}
micma 發表於 2010-2-20 02:34 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

Hi Ching
   I also recommend you should keep 40D {:1_333:} and than upgrade to 5DII {:1_338:} , Full frame with good view,{:1_351:} Aceptable even taking pictures by high ISO setting in low light condition such as concert.Easy to manage,HD movie is stunning and easy to operate.{:1_340:}

ricoy288 發表於 2010-2-20 12:12

40D係好野嚟,如你唔keep, 相信應係上FF 機,唔認為再換x1.6機(驚喜不大), 或用雙body, 我最初都係keep 40D再入5DII,因唔多用及唔係搵食工具,且老細都唔玩,所以先唔keep 40D.

micma 發表於 2010-2-20 12:55

thx 各位ching的reply and advice...因為部機真係少用....用左1年半多d...都係影得7000張多d...所以見550d 個spec咁堅個mon 又正...又可以拍埋hd movie...講到好似成部7d膠機咁...所以有咁嘅想法...諗住sell 左部40D 補少少換部550D ...photo quality 有改進及高iso 更少noise

因為唔係經常影...所以而家唔諗5dmk2...成18-19k...雖然好正....但DSLR 個價drop 得太快...所以唔考慮住....再者我阿哥已經買左...要用可問佢借

大玩偶 發表於 2010-2-20 13:25

騎劫 {:6_235:}

新手入 550DOK ??

定係入50D 好D ?

juniorx 發表於 2010-2-20 13:37

雖然我無試過550d, 不過據我玩過300d, 400d, 500d, 30d, 5d, 5dmk2既經驗, 300d, 400d, 500d凈係快門聲已經同30d, 40d, 50d無得比. 更加唔好比手感同body works.

平係有理由,
貴亦有道理.

jackiewong518 發表於 2010-2-20 21:19

雖然我無試過550d, 不過據我玩過300d, 400d, 500d, 30d, 5d, 5dmk2既經驗, 300d, 400d, 500d凈係快門聲已經同30d, 40d, 50d無得比. 更加唔好比手感同body works.

平係有理由,
貴亦有道理. ...
juniorx 發表於 2010-2-20 13:37 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

呢樣已經好緊要....

micma 發表於 2010-2-20 21:36

騎劫 {:6_235:}

新手入 550DOK ??

定係入50D 好D ?
大玩偶 發表於 2010-2-20 13:25 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

都係睇budget la

大玩偶 發表於 2010-2-21 02:52

用開DCT2 ....

早排食飯借朋友部 D700 黎玩...

好滿意 ...

快門速度....景深....

都好正 !

所以都心思思想入部....

見鐵心心玩 450D 都咁正... SO 我諗住買 550D Body 加支 靚少少既 變焦鏡...

jackiewong518 發表於 2010-2-21 10:46

用開DCT2 ....

早排食飯借朋友部 D700 黎玩...

好滿意 ...

快門速度....景深....

都好正 !

所以都心思思想入部....

見鐵心心玩 450D 都咁正... SO 我諗住買 550D Body 加支 靚少少既 變焦鏡... ...
大玩偶 發表於 2010-2-21 02:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

唔要求速度既....入門 DSLR 真係夠用...
只怕有要求時....你會沉淪毒海....{:6_176:}

leettc 發表於 2010-2-21 17:46

19# jackiewong518

Canon 550D is good for beginner with HD video, compact body !
Around $6.6K
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 40D 轉 550D

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。