josephpoon0506 發表於 2019-10-17 12:42

屋企裝修想問一問各位CHING意見

現在係玩緊5.1.2 ..器材如下:AMP LX89
前置 B&W CM7
中置 B&W CMC
後置 B&W M1 with stand
sub仔 sunfire hrs 12吋

只係買左兩隻cheap cheap Atoms-enabled speaker擺係對前置上面當叫做有下聲.. 由於屋企裝修, 會全屋翻起晒.. 想拉過晒d線 .. 我個張sofa係貼住牆身 .. 睇之前ching d post話sofa貼牆身就只好玩5.1.2就夠
但我估我都會裝定路軌, 問題如下

1. 5.1.2是否足夠?其實我有total 5隻M1 .. 現在只係用2隻M1做後置.. 定係5.1.4 擺兩隻M1做FH ? 後面天花兩隻買過新既
2. 我後置現在係用stand 如果改裝上牆身會唔會好D ? 定係照用返stand算?
3. 用咩線好? 平平地.. 因為我咩都唔識 之前都係一樣一樣砌返黎only

tab 發表於 2019-10-17 12:47

電視位轉房幅牆, 玩5/7.1.4都得

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 12:56

tab 發表於 2019-10-17 12:47
電視位轉房幅牆, 玩5/7.1.4都得

有諗過 .. 問題個廳會唔實用.. 細左好多.. 老婆唔太想.. >.<

tab 發表於 2019-10-17 13:15

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 12:56
有諗過 .. 問題個廳會唔實用.. 細左好多.. 老婆唔太想.. >.<
實唔實用唔會差好多, 我都係由打橫轉打直玩. 用張sofa劃分客飯廳, 原本電視位可以放櫃, sofa後可放矮櫃/飯檯.https://post76.hk/static/image/smiley/emojis_new/59.png
搵多隻M1, 全套B&W{:12_858:}
你預設個位夠放65'電視加座地喇叭? 夠寬都阻住出入.

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 14:06

實唔實用唔會差好多, 我都係由打橫轉打直玩. 用張sofa劃分客飯廳, 原本電視位可以放櫃, sofa後可放矮櫃/飯 ...

其實我預設既位就係裝修前已經係咁擺緊.. 廁所出面塊牆65吋夠位呀..
打直呢個要再同老婆夾夾先.. 因為要同師傅傾點預出線位

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 14:16

實唔實用唔會差好多, 我都係由打橫轉打直玩. 用張sofa劃分客飯廳, 原本電視位可以放櫃, sofa後可放矮櫃/飯 ...

tab ching 想問多樣.. 點解搵多隻M1 全套 B&W ?
我已經有5隻M1 .. 前面3隻用CM系列唔好?

tab 發表於 2019-10-17 14:17

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 14:16
tab ching 想問多樣.. 點解搵多隻M1 全套 B&W ?
我已經有5隻M1 .. 前面3隻用CM系列唔好?
...
轉打直天空梗係4隻啦{:12_780:}
問題係M1有冇得買1隻{:12_770:}

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 14:40

tab 發表於 2019-10-17 14:17
轉打直天空梗係4隻啦
問題係M1有冇得買1隻

{:6_136:}明晒 .. 用M1做天空喇叭都ok ? 咁又真係差一隻 .. 一係搵隻2手.. 幾個月前都有ching係外國訂到返黎..
咁ching 拉線用咩brand/model有冇咩建議呀 ?

billy3310 發表於 2019-10-17 15:19

吾擺飯枱米可以直玩又多地方

終極啲拆埋厨房牆,吾想用晒米加返個中島

tab 發表於 2019-10-17 15:20

josephpoon0506 發表於 2019-10-17 14:40
明晒 .. 用M1做天空喇叭都ok ? 咁又真係差一隻 .. 一係搵隻2手.. 幾個月前都有ching係外國訂到 ...

M1原裝架好似掛到天花? 靚仔又出到64-23k做天花冇問題啦(當然大隻會好聲d)
如果搵唔到1隻, 可以搵對靚d做後罝(但要諗左擺唔擺到先)

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 屋企裝修想問一問各位CHING意見

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。