allen89 發表於 2019-10-21 09:19

banjo 發表於 2019-10-21 08:46
可惜好多網友(打手), 仲不停吹噓LG好很掂, 令好多消費者誤購劣貨.

師兄,依你咁說咁連消費者委員會也淪陷了成為打手,份今年7月報告話LG電視最耐用,現在大部份品牌也是中國制,內部零件供應來源,質量,組件工人也相若來自中國,做價成本相若,其他品牌質量可以有幾好和㯲用?假如你所言LG唔掂的話是劣貨屬實,最"笨"應該是sony 同 panasonic兩間廠 及其CEO,向LG入咁多oled panel "劣貨"去加工,作為自己品牌"旗艦"系列產品並壓上自己品牌商譽推售oled產品,假如QC真係唔掂咁就真係靠"害"一群對畫質有"要求"消費者. 你知道panel是電視的靈魂,劣貨panel配什麼電源,os也枉然, 咁師兄應該建議大家"完全"唔用oled先岩。sony panasonic oled也不應入,因為全部oled panel 是LG制。

我自己就信消費者委員會份報告多D,內容較"客觀"及"持平公正"。起碼有個案資料去支持做報告,有"公信力"得多,不會選擇相信一些非常顯眼的非用家的"網絡打手"以偏蓋全,自已不受100減1等於"零"的道理。暫時未見有日韓中電視品牌可以話自已Qc出廠質量可以擔保產品100%完美。否則唔會有約十天至兩星期包換的保養售後條款。壞機與否好看彩數。

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1544340/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E6%B6%88%E5%A7%94%E6%9C%83-%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E7%99%BC%E7%8F%BE-LG%E9%9B%BB%E8%A6%96Panasonic%E6%B4%97%E8%A1%A3%E6%A9%9F%E6%9C%80%E8%80%90%E7%94%A8

tab 發表於 2019-10-21 10:17

allen89 發表於 2019-10-21 09:19
師兄,依你咁說咁連消費者委員會也淪陷了成為打手,份今年7月報告話LG電視最耐用,現在大部份品牌也是中 ...

呢個post好似話LG保養服務差, 唔係話LG電視差.
所有牌子機都有機會壞, 但LG真係多人話佢保用服務差.

allen89 發表於 2019-10-21 10:37

tab 發表於 2019-10-21 10:17
呢個post好似話LG保養服務差, 唔係話LG電視差.
所有牌子機都有機會壞, 但LG真係多人話佢保用服務差.
...

我貼文是回覆#30。師兄,文字上"劣貨"一詞非單指保養服務。

保養政策各間公司也有自己管理方式,也有條款列表細則,除非有有一方違反,贊成應該去投訴。相信任何大公司長線經營也要注重下自己品牌形像,否則品牌便受市場淘汰,保養服務非單指影音產品。認同保養服務是消費者考慮其中因素。利申家中連房間使用也有sony, 樂聲,LG影音產品也有。

我自己友人也有碰過LG oled購入一年內有維修問題,兩星期內已經有技師上門修妥解決。非常合理。我自己也有LG洗衣機,5年也冇頭暈身慶。

tab 發表於 2019-10-21 11:27

allen89 發表於 2019-10-21 10:37
我貼文是回覆#30。師兄,文字上"劣貨"一詞非單指保養服務。

保養政策各間公司也有自己管理方式,也有條 ...

我屋企都有LG電視同洗衣機, 好彩冇需要用佢嘅保養服務

KenLeung1@FB 發表於 2019-10-21 12:11

貨物質量同保養服務係兩回事吧

vincent369 發表於 2019-10-21 12:34

如果貨品質量好,你根本冇辦法知道佢嘅保養服務好唔好...LG售後服務應該係LG自己付責...佢外判比人做係一件事,外判做得唔好,邊過應該付責...?!

gamma 發表於 2019-10-21 13:48

freeport 發表於 2019-10-13 19:11
樂聲咪一樣咁仆街.

fd 部plasma 又係話冇0件叫佢補$換過部新model, 佢死都唔肯最後都under 保養修理番

gamma 發表於 2019-10-21 13:51

hohodog900 發表於 2019-10-16 03:22
TV保養維修,首選Sony

早前set up 問題打去sony ,cs 有問有答,絕對滿意

ManWing@G 發表於 2019-10-21 19:23

我部LG 一過保就出現黑色死線😅,佢又唔明顯,搞到唔知換唔換佢好

allen89 發表於 2019-10-21 20:08

溫馨提示

其實電視也是電子器材之一與電腦無異,充足的散熱空間(如放柜子內,旁邊冇空間),乾濕度,空間有否冷氣(夏天不開冷氣)長期高溫運作,機身佈滿塵(定期清潔),如舊款plasma 背面散熱扇有否清潔,也影響電子器材壽命。lC壞有可能受散熱不足而引發(部分原因)。優良散熱也是保養器材方法其中一種。同一款電腦散熱扇佈滿塵,機內溫度異常,比一部散熱及溫度正常的電腦,壞的機會較大。
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: LG電視行貨保養好到無人有

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。