eva0083hk 發表於 2010-2-18 14:47

終於有個見得人o既家庭影院喇! 雖然都係好入門...

首先多謝manson兄讓o左部Yamaha RX-V663比我, ching好好傾, 教我好多o野, thx!

之前一直唔識玩, 所以全部o野都係入門中o既入門級就算, 但自從接收o左細佬對KEF Q5之後, 再睇得多大家o既毒post, 過新年就毒發喇...

我的家庭影院:
LCD: Sharp LC-42BX5H
AMP: Yamaha RX-V450 -> Yamaha RX-V663
前置: Mission m33 -> KEF Q5
中置: Mission m7c1 -> Polk Audio csi3
BDP: Pioneer 51FD
SW: Roger ASB-80
後置 and Presence: 早年Philips LX700套裝餘下喇叭

alzard 發表於 2010-2-18 14:51

我第一個subwoofer同你0個個一樣﹐有機會可以搵個平平地換左佢﹐效果可以差好遠。 :)

googleli 發表於 2010-2-18 14:52

用獨立Tweeter都話入門 {:6_185:}

fuman0123 發表於 2010-2-18 15:00

{:6_236:}個後置如果唔係睇到個單元,我重以為係空氣清新機,錯....今曰咁凍似暖爐多啲{:6_237:}

eva0083hk 發表於 2010-2-18 15:02

用獨立Tweeter都話入門 {:6_185:}
googleli 發表於 2010-2-18 14:52 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif
係我第一套5.1喇叭o黎o架! 我見d喇叭幾靚仔先買, 好彩"飛利佬"有時都有好o野, 用o左咁耐都無壞!
雖然我知玩presence最好同中置同級同型號, 但我地方問題, 又有2隻"飛利佬"o係度, 所以就照用, d聲都ok, 自己收貨!

最重要佢輕, 對presence我宜家用3M貼已經好穩陣喇! {:6_174:}

ricoy288 發表於 2010-2-18 15:13

真係未見過presence 可用3M搞掂,真好野.{:6_193:}

leo25 發表於 2010-2-18 15:16

唔錯丫{:6_193:}, 不過左右平衡差些少, 但梳化後面嘅後中置位置會唔會唔係好連聲 ?

pepsiman 發表於 2010-2-18 15:18

玩AV最緊要樂在其中,量力而為,
師兄繼續努力為AV而工作啊...{:6_237:}

rikudoll 發表於 2010-2-18 15:19

3m 勾 ?{:1_262:}
隻 speaker 有幾重 ??

lemonstar 發表於 2010-2-18 18:46

師兄你d setup唔入門喇
玩玩吓就換呢換路
但enjoy樂在其中就至緊要
頁: [1] 2
查看完整版本: 終於有個見得人o既家庭影院喇! 雖然都係好入門...

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。