kenji 發表於 2019-9-21 14:05

請問19年款 4k HDR 電視係咪已淘汰3D功能?

有新3D bluray出, 但新機冇3D功能點算?

vincent369 發表於 2019-9-21 14:27

TV 冇,投影還有...

MingSir 發表於 2019-9-21 14:44

這也是我上年年尾最後決定買 Z9D 嘅其中一個原因 !{:6_146:}

kv10 發表於 2019-9-21 18:25

3d 以out. 你見而家啲新電視都無左3d 就知。全上4k~8k, dolby vision.

tiggerjason 發表於 2019-9-21 19:20

其實2018年開始南韓兩大LCD屏幕大廠已停止制造有3D功能的屏幕。而OLED亦是。其後台灣的奇美,友達光電亦跟隨停產

chan@76 發表於 2019-9-21 19:44

kv10 發表於 2019-9-21 18:25
3d 以out. 你見而家啲新電視都無左3d 就知。全上4k~8k, dolby vision.

跟本係兩樣嘢
係廠商唔做

kv10 發表於 2019-9-21 20:02

chan@76 發表於 2019-9-21 19:44
跟本係兩樣嘢
係廠商唔做

唔做因佢地都做過調查,3d 以唔係主要路線。而家多數人追求高清。3d 暫時技術未去到4k. 同仲要帶眼鏡睇。戲院上都少左3d 啦,拍戲都出返2d 上4k imax dolby vision. 3d 做唔到咁效果。

582 發表於 2019-9-21 20:08

3D既立體感太假又辛苦,顶多過引15分鐘唔係會頂唔住,反而高解像產生既立體感既舒服又自然,3D忘記吧!

kenji 發表於 2019-9-21 21:35

大勢所趨冇計啦,可憐我套阿凡達3D?

chan@76 發表於 2019-9-21 22:04

582 發表於 2019-9-21 20:08
3D既立體感太假又辛苦,顶多過引15分鐘唔係會頂唔住,反而高解像產生既立體感既舒服又自然,3D忘記吧! ...

https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BNzVhMjcxYjYtOTVhOS00MzQ1LWFiNTAtZmY2ZmJjNjIxMjllXkEyXkFqcGdeQXVyNTc5OTMwOTQ@._V1_.jpg
睇左呢套3D 未?
電視廠加番3D 我估成本價有限
但冇左只係用家損失
頁: [1] 2
查看完整版本: 請問19年款 4k HDR 電視係咪已淘汰3D功能?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。