電視仔 發表於 2019-8-10 14:30

新手入門兩聲道

現想買Cambridge Audio AX c35+A35,想問配什麼喇叭好?要求唔好甘貴.聽慢歌為主.人聲好小小就ok,現用微型音響咋,麻煩各師兄.THX

小邪ktm 發表於 2019-8-10 18:44

我聽過CA配kef ls-50真係幾好,二手價4千幾!

電視仔 發表於 2019-8-10 20:25

小邪ktm 發表於 2019-8-10 18:44
我聽過CA配kef ls-50真係幾好,二手價4千幾!

Thx.重有沒d平小小呀?

小邪ktm 發表於 2019-8-10 21:25

電視仔 發表於 2019-8-10 20:25
Thx.重有沒d平小小呀?

如果要平價又夾到,可以試下CA嘅sx50! 2千唔駛!

電視仔 發表於 2019-8-10 22:07

小邪ktm 發表於 2019-8-10 21:25
如果要平價又夾到,可以試下CA嘅sx50! 2千唔駛!

ok.點都係同門

MDLP 發表於 2019-8-11 00:11

如果乜未買
一定係先㨂咗喇叭
再㨂擴音機再到音源

喇叭呢樣同配眼鏡一樣
要自己親耳仔聽過
人地講到點好都無用

任何價位都有啱自己嘅喇叭
一聽中就會觸動大腦神經
所以一定要搵機會出去多聽野
聽完唔知自己係咪鐘意
就即係唔鐘意
再去搵下一個目標

MDLP 發表於 2019-8-11 00:16

仲有樣野
喇叭唔怕買二手
袛要外觀合眼缘啱價
無大維修做過便可

電視仔 發表於 2019-8-11 01:24

MDLP 發表於 2019-8-11 00:11
如果乜未買
一定係先㨂咗喇叭
再㨂擴音機再到音源

多謝師兄意見又學到野.Thx

MDLP 發表於 2019-8-11 03:38

如果認真玩的話
又無機會度度聽野嘅話
喇叭可以留意吓啲二手熱門嘢
買貴少都唔怕
蝕幾舊賣返出去
當儲錢或交下學費

老實講識玩嘅話
JVC套裝機對木振膜全音喇叭
都可玩到好鬼好聲
頁: [1]
查看完整版本: 新手入門兩聲道

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。