beginner188 發表於 2019-7-27 15:05

安橋SR508 轉 馬記SR5013

請教師兄,以上改變,可有明顯改善?尤其是聽歌方面
{:1_332:}

HKFBI 發表於 2019-7-29 14:31

如果只容許用AV AMP聽歌, 咁馬仔一定係必然之選了。

beginner188 發表於 2019-7-29 15:14

HKFBI 發表於 2019-7-29 14:31
如果只容許用AV AMP聽歌, 咁馬仔一定係必然之選了。

多謝師兄嘅意見, 我嗰部安橋sr508 ,大概都有八、九年歷史了, 現在身痕想換機 ,又想聽多啲歌仔, 但係個hifi櫃又唔夠深, 呢一部入門級嘅馬記 sr5013 似乎係唯一嘅選擇,呢一部重有preout ,所以上嚟問師兄意見 ,第日身痕 , 可能駁件部合併機
多謝各位{:1_347:}{:1_249:}

mo爸 發表於 2019-7-29 20:35

用緊,不過部機都幾熱.
如果放櫃中留意散熱.

beginner188 發表於 2019-7-29 22:17

mo爸 發表於 2019-7-29 20:35
用緊,不過部機都幾熱.
如果放櫃中留意散熱.

多謝師兄提點,請問師兄此機如用direct mode 聽2聲道的感覺如何?

mo爸 發表於 2019-7-30 09:00

beginner188 發表於 2019-7-29 22:17
多謝師兄提點,請問師兄此機如用direct mode 聽2聲道的感覺如何?

我只是睇戲的。

HKFBI 發表於 2019-7-30 16:20

我同事用緊馬仔薄機NR-1609,而我就用緊SR-6011, 開direct mode 聽2聲道以AV AMP来講係幾唔錯了!
你最好上舗頭試試,畢竟毎人心中把尺也不一樣。

patrickcw 發表於 2019-7-30 16:38

direct mode 比較清淡, 我鍾意較下個eq同tone, 特別是bass! 各人口味不同, 不可一概而論!

AskaLung@FB 發表於 2019-7-30 17:01

patrickcw 發表於 2019-7-30 16:38
direct mode 比較清淡, 我鍾意較下個eq同tone, 特別是bass! 各人口味不同, 不可一概而論! ...

同師兄一樣,direct mode感覺口淡淡,我都鐘意用EQ用TONE調下味{:6_122:}

HKFBI 發表於 2019-7-30 17:04

樓主有提及Pre out日後加合併, 睇怕佢用部馬仔嚟聽歌都係過渡性安排!{:6_138:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 安橋SR508 轉 馬記SR5013

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。