ckwdog 發表於 2019-6-15 15:04

<新手> 求小型家庭影院組合推介

小弟應該只有小入門級知識。
嚟緊搬屋想裝套小型家庭影院,希望各高手比啲意見同推介選機。

<客廳> 2.5米 x 3.2米 (梳化電視距離係2.5米嗰邊)

<電視>
1) Sony A9G
2) Sony A9F
3) LG (型號求推介)
※暫只考慮OLED對應Dolby Vision型號

<擴音機>
1) Denon AVC-X6500H
2) Denon AVR-X4500H
3) Denon AVC-X8500H (諗繄咁細個廳有冇必要)
4) Onkyo TX-RZ840 (貪佢有齊THX同IMAX ENHANCED)

<前置>
1) Mirage OS³-FS座地前置 (依家用緊)
2) 求推介其他書架或掛牆式前置 (其他座地喇叭入唔到境T^T)

<中置>
1) KEF Q200c (依家用緊)
2) 求推介其他牌子及型號

<後置/環徊/全景>
1) 求推介 (想要全景聲5.1.4或7.1.4,掛牆同掛天花都會考慮)

<十仔>
1) 求推介 (希望體積細,首選8吋或10吋)

求各路高手指點教路,感激!

ckwdog 發表於 2019-6-16 12:23

跪求各路高人指點!

小邪ktm 發表於 2019-6-16 17:41

ckwdog 發表於 2019-6-16 12:23
跪求各路高人指點!

師兄冇講budget,其他師兄好難幫你喎!
比得起梗係8500啦!電視就A9f已經好好了!

ckwdog 發表於 2019-6-17 08:41

小邪ktm 發表於 2019-6-16 17:41
師兄冇講budget,其他師兄好難幫你喎!
比得起梗係8500啦!電視就A9f已經好好了! ...

Sorry漏咗最重要嗰樣。
Budget冇話set得好死,
電視預咗4萬左右(因為申請咗65吋)
Home Theatre就預4至5萬,主要睇現有資源配新amp會唔會好唔襯,
如果仲過得去就慳返留日後儲備。

現有物資

<前置>
Mirage OS³-FS座地前置

<中置>
KEF Q200c

<十仔>
Velodyne MiniVee 8

P.S. 睇戲同演唱會為主,好鍾意包圍感嘅聲效

小邪ktm 發表於 2019-6-17 20:12

ckwdog 發表於 2019-6-17 08:41
Sorry漏咗最重要嗰樣。
Budget冇話set得好死,
電視預咗4萬左右(因為申請咗65吋)

咁A9f就係最佳選擇!Amp可以試下馬仔8012或者Y記3080,2部都係抵玩旗艦!師兄可以先買咗amp返去試現有器材,睇下邊樣唔滿意先換!

ckwdog 發表於 2019-6-19 14:06

小邪ktm 發表於 2019-6-17 20:12
咁A9f就係最佳選擇!Amp可以試下馬仔8012或者Y記3080,2部都係抵玩旗艦!師兄可以先買咗amp返去試現有器材 ...

多謝ching教路{:12_752:} !
我其實依家用緊Y記覺得唔係我想要嘅感覺,
之前咁啱喺鋪頭有試聽過Denon 4500覺得有驚喜,
加上有我期待嘅IMAX ENHANCED,所以一嚟就首選咗Denon。

另外因爲依家搵緊人設計緊裝修所以諗住一次過賭一鋪事先決定晒{:12_788:}

djdodo 發表於 2019-6-19 15:03

水貨A9F(因為平一半,但一樣咁用)
X8500(你個聽已經唔算細,旗艦級力水夠輕鬆做出包圍感同效果)
B&W7系,KEF3系,elac403!(喇叭要自己試試鍾意咩)
中置,後置揀番同前置同系就無乜點衰
純粹分享,不喜勿插
{:1_332:}

ckwdog 發表於 2019-6-20 08:37

djdodo 發表於 2019-6-19 15:03
水貨A9F(因為平一半,但一樣咁用)
X8500(你個聽已經唔算細,旗艦級力水夠輕鬆做出包圍感同效果)
B&W7系 ...

多謝ching意見{:12_752:}
之前都有諗過電視買水貨,不過又見有其他post話電視一定要買行先穩陣。
AMP就將Marantz 8012都列入候選佳麗 (多謝小邪ching點路)
另外ching建議嘅喇叭牌子都係我考慮之一,但係我仲未揸定主意如何處置現有物資{:12_770:}
仲有隻十仔⋯

djdodo 發表於 2019-6-20 11:20

ckwdog 發表於 2019-6-20 08:37
多謝ching意見
之前都有諗過電視買水貨,不過又見有其他post話電視一定要買行先穩陣。
AMP就 ...

8012都good呀!十仔如果早少少如推介大地震,半價好抵玩,今期優惠果幾款性價比就一般!十仔最好12吋起步!

ckwdog 發表於 2019-6-21 04:08

djdodo 發表於 2019-6-20 11:20
8012都good呀!十仔如果早少少如推介大地震,半價好抵玩,今期優惠果幾款性價比就一般!十仔最好12吋起步 ...

琴晚出去睇咗8012,原來冇IMAX ENHANCED所以決定都係重投Denon懷抱{:12_774:}
我最近都有留意大地震隻P10V2,我收樓連裝修都可能有幾個月時間,唯有睇吓會唔會咁快又有下一輪promotion{:12_778:}
本身十仔好鍾意B&W PV1D嘅外型,可惜係已經面世多年嘅產品。Sunfire最近又冇咩ching提。

中置後置睇中咗Mission QX系,天花就ELAC或KEF。
終於有少少方向
頁: [1] 2
查看完整版本: <新手> 求小型家庭影院組合推介

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。