KaohoKao@FB 發表於 2019-6-13 22:49

orhui 發表於 2019-6-13 21:35
先嚟個"盒+歡"照

我都係KEF,前置R5oo,中置R600c,用AQ喇叭線最啱,前,中,都係用佢

極地雪 發表於 2019-6-14 00:53

orhui 發表於 2019-6-13 21:35
先嚟個"盒+歡"照

Ching 可否PM KEF R2C 咩價位?如果話你介紹去會唔會有友情價{:6_122:}

raymond0917 發表於 2019-6-14 17:44

新R 比較舊R 其實唔難推,用中堅份量既擴音機已經可以
當然如果玩開 hi end 都知,KEF 喇叭都係要比好D既器材先可以解鎖佢既潛質

Raymondhwm 發表於 2019-6-14 22:40

如果想玩BI-WIRE的話 , 大家有什麼四芯線介紹下 .

cupnoodleman 發表於 2019-6-16 10:24

小弟剛入 KEF R3, Amp 是 Luxman 507u,各師兄有無喇叭線推介? 現用卡達屎 clear light

jackkmb 發表於 2019-6-16 16:34

我上年搬新屋,都食R ,我既setting如下請 各位師兄俾俾意見
前置 R300
中置 R200c
AMP 馬仔SR7012
Player Cambridge CXUHD
線就用AQ rocket 33
CXUHD 去amp AQ vodka
Run 咗10個月左右,電影包圍感就好好,但聽CD 就好似未夠清咁
想問吓各位師兄我既setting 有沒有問題?如果要改善應該從那裡入手?
Thanks all

極地雪 發表於 2019-6-17 02:45

我上年搬新屋,都食R ,我既setting如下請 各位師兄俾俾意見
前置 R300
中置 R200c

自古以來忠義兩難存,CHING 你部始終係AV AMP ,

如果AV AMP 都做到2 CHANNEL 既人聲又厚又甜潤效果,咁應該唔需要影音分家,

如果用最少成本要做你既要求,最直接加部合併膽機,但就需要插黎插去,咁就可以用返晒你現在有既SETTING

raymond0917 發表於 2019-6-17 15:59

前置 R300
中置 R200c

舊R系列本身問題就係高音唔清,令音場無法展現。
而新R系列就放棄了舊R既調聲,改用新Reference既取向,用高分析力,忠實還原,聲場靚為設計方針。
新Reference系列成功得到一些Hi-end玩家支持,所以新R系列亦都走相同既方向。
新R可以話係脫胎換骨,新R出世後,見到好多人都將舊R放二手。

raymond0917 發表於 2019-6-17 16:16

前置 R300
中置 R200c

如果唔換喇叭計,可以先試換喇叭線,改用Audioquest GO-4
,可以改善高頻開揚感同音樂性。
GO-4 呢條線日後換喇叭都可以用返,而且二手應該好易放到

orhui 發表於 2019-6-19 16:12

終於一家團聚同有空post全家福啦{:6_157:}
非常感謝"米高"哥{:6_139:}
初步聽感~
音場開揚通透自然、結像定位精準、質感還很真實
...{:6_193:}
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 新玩具KEF新R series (#37 報告???)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。