caffhk 發表於 2019-6-13 12:29

請問OLED 大概可以用幾多年? 我衣家個部LG用做12啱啱壞咗所以先要買個部。 唸住長用(最少最好都5,6年啦。)。。。

civic90 發表於 2019-6-13 13:04

caffhk 發表於 2019-6-13 12:29
請問OLED 大概可以用幾多年? 我衣家個部LG用做12啱啱壞咗所以先要買個部。 唸住長用(最少最好都5,6年啦。 ...

聽sales 講oled 大约用三年會有燒印問題,想耐用啲就買番led算。

caffhk 發表於 2019-6-13 15:56

civic90 發表於 2019-6-13 13:04
聽sales 講oled 大约用三年會有燒印問題,想耐用啲就買番led算。

唔該曬。。真係好難間。。

frankie76@FB 發表於 2019-6-13 16:39

OLED一定會有消印問題,但如果唔會兩個鐘都睇住類似新聞台、有Logo的電視節目,理論上都唔會兩三年出事,另外唔好放係窗邊有陽光直射到既位,唔係睇乜都死!!

OLED睇黑位好正,喜歡熄燈睇戲一流,開燈睇就唔多得。LED就識合習慣開燈睇電視既人,黑位同OLED無得比,但呢幾代LED機如果唔係兩部機(OLED vs LED)放埋一齊比對,都唔會灰到呱呱嘈。題外話,今年三叔QLED黑位同OLED有得揮下,當然都未能贏到,但都非常有感覺!!

小瑟 發表於 2019-6-13 17:42

你會開燈睇戲同睇TV就LCD, 如果戲迷只睇戲, 又熄哂燈就 OLED, 我自己就咁睇的~~~

caffhk 發表於 2019-6-13 18:22

frankie76@FB 發表於 2019-6-13 16:39
OLED一定會有消印問題,但如果唔會兩個鐘都睇住類似新聞台、有Logo的電視節目,理論上都唔會兩三年出事,另 ...

唔該曬! 咁如果睇電視同睇波開燈, 睇電影(主要Netflix)會較暗燈。。係咪LCD 會好啲?

caffhk 發表於 2019-6-14 18:09

請問樓主間咗買邊隻未?

wai716 發表於 2019-6-14 19:17

最衰出面冇得俾你關燈試,關燈後既oled真係另類享受{:1_333:}

frankie76@FB 發表於 2019-6-15 11:12

caffhk 發表於 2019-6-13 18:22
唔該曬! 咁如果睇電視同睇波開燈, 睇電影(主要Netflix)會較暗燈。。係咪LCD 會好啲? ...

我個人建議你狀況LED!!

kenchui 發表於 2019-6-25 13:52

好似就出A8G, 多左DOBLY VISION, 唔知貴幾多呢~
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: sony的新95G還是A8F?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。