komkom 發表於 2019-5-29 23:04

調教十仔phase/bass sync

得悉MDLP 師兄提到bass sync 引起小弟興趣 在之前只是随便調教设有用心機去調 昨天 突發奇想為何不再試調好的 由0ㄧ16ms不太難 只座在黄皇帝位 用遙控器按便可 慢慢試 慢慢聽 非常容易方便聽出分别 相比要扭動十仔後面的相位制 ㄧ般比較麻烦 因要伸手到後面 盲摸轉動後 又要跑回黄帝位再聼 可能在幾秒的差别中 較難聽出低頻變化 經驗不夠更難分便低頻掌握 建議初玩者可 嘗試用bass sync調教較容易認適怎样調教低音相位 多謝MDLP大師提議 調教得对真是有驚喜

MDLP 發表於 2019-5-29 23:58

既然師兄已經開咗題
我就打算講個有关bass sync
嘅殘酷嘅事實畀大家知道
但恐怕一講出嚟仲大鑊過audyssey on/off
如果各位心靈上及情商上未有準備
請先將小弟拉黑當睇我唔到
或者直接跳過komkom兄這個post
小弟在另一個post提過
一講呢個“悲星”功能
大鑊過復仇者魁隆手套上嗰四粒寶石
有一半講相位嘅post可能要消失無效

komkom 發表於 2019-5-30 00:07

MDLP 發表於 2019-5-29 23:58
既然師兄已經開咗題
我就打算講個有关bass sync
嘅殘酷嘅事實畀大家知道

會細心聆聽喎師兄請講

MDLP 發表於 2019-5-30 00:09

komkom 發表於 2019-5-30 00:07
會細心聆聽喎師兄請講

畀小小時間我
及畀小小時間其他師兄先把我拉黑

wingleong 發表於 2019-5-30 00:55

等待答案 一直之前睇國仁講用緊2ms 試過下其他都好似2最好 但好想知其實係咩黎 點用

MDLP 發表於 2019-5-30 01:30

wingleong 發表於 2019-5-30 00:55
等待答案 一直之前睇國仁講用緊2ms 試過下其他都好似2最好 但好想知其實係咩黎 點用 ...

其實國仁兄同威廉sir都搞錯

kitman688 發表於 2019-5-30 02:38

坐定定等睇師兄報告

DickLai@G 發表於 2019-5-30 02:41

留名等分享

MDLP 發表於 2019-5-30 07:30

KomKom兄
先要明白AV sub仔
正常睇碟係播LFE(0.1)+Bass management 兩種訊號
其實bass sync袛對LFE在subwoofer内
對從主喇叭分頻到sub仔嘅超低音訊號
(bass management)作時差相位矯正
但sub仔與主喇叭嘅相位問題
喺依然靠autocal嘅distance或手動sub仔作phase對齊
不過大部分sub仔LFE in個phase功能都失效
師姐呢點明唔明先?

pac 發表於 2019-5-30 08:08

MDLP 發表於 2019-5-30 07:30
KomKom兄
先要明白AV sub仔
正常睇碟係播LFE(0.1)+Bass management 兩種訊號

即是話如果AMP 到拾仔in 是LFE 入的話拾仔相位就無得由拾仔較啦(有D拾仔糸咁)。
咁拾仔相位就祗可用AMP 的拾仔距離去較喇,對嗎?
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 調教十仔phase/bass sync

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。