Vincent337 發表於 2019-5-17 22:00

有關 Sony A8F Dolby Atmos 問題

大家好, 有一個好新手, 好簡單既問題向各高手請教 (曾經 Google 過, 但都搵唔到一個統一既答案)

最近見A8F個價做到咁平, 又想試下DV同埋Atmos, 立刻無慮Upgrade左. :)
因為仲睇緊用邊套支援Dolby Atmos 既Soundbar, 所以仲用緊屋企Cambridge 套 Soundbar.

咁我上內置既Netflix, 見到好多中意既戲都出左DV 既LOGO, 但我對番個LIST (例如F1, One Planet), 佢地應該係會出Dolby Atmos, 但我Preview 果度只係出5.1.
請問一下係咪我未經ARC 連接支援Atmos 既Soundbar? 即係當我連接左支援Atmos 既 Soundbar 佢就自動顯示番Atmos 個Logo?

題外話: Atmos Soundbar 大家會選擇Sony ST5000 定 Onkyo 既LS7200?

謝謝各位

issachar 發表於 2019-5-19 02:31

你冇 ATMOS 設備當然唔會出到 ATMOS...... {:6_136:}

Vincent337 發表於 2019-5-19 10:27

issachar 發表於 2019-5-19 02:31
你冇 ATMOS 設備當然唔會出到 ATMOS......

唔該師兄,我當然明白冇Atmos 設備會出唔到Atmos 音效效 {:12_723:}

可能我講得唔清楚,係咪電視個原生 Netflix App 會 Detect 到你既聲音設備係唔係Atmos?

AskaLung@FB 發表於 2019-5-19 11:28

Vincent337 發表於 2019-5-19 10:27
唔該師兄,我當然明白冇Atmos 設備會出唔到Atmos 音效效

可能我講得唔清楚,係咪電視個原生...

可能我講得唔清楚,係咪電視個原生 Netflix App 會 Detect 到你既聲音設備係唔係Atmos?

當你tv 有Dolby vision 同amp有Dolby Atmos ,Netflix 嗰套又食得哂兩樣,Netflix’ app 就會顯示VISION同ATMOS字樣

無聊小貓 發表於 2019-5-19 11:59

我都唔明電視機標明有ATMOS係什麼意思,是否電視機設有反射喇叭?

Vincent337 發表於 2019-5-20 11:49

AskaLung@FB 發表於 2019-5-19 11:28

當你tv 有Dol ...

唔該師兄{:12_724:}

mttmax 發表於 2019-5-20 16:48

kensmile 發表於 2019-5-22 14:56

A8F support eARC?
如果無, 應該出唔到 HD AUDIO FORMAT like atmos, dts hd etc..

https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1533275502

Vincent337 發表於 2019-5-22 16:09

kensmile 發表於 2019-5-22 14:56
A8F support eARC?
如果無, 應該出唔到 HD AUDIO FORMAT like atmos, dts hd etc..

唔支援eARC, 但好似用ARC 輸出壓縮左既Atmos。我果日去Sony Showroom 都用A8F Netflix 輸出到

我呢個係好唔專業既講法,等高手解釋一下。

AskaLung@FB 發表於 2019-5-22 19:54

Vincent337 發表於 2019-5-22 16:09
唔支援eARC, 但好似用ARC 輸出壓縮左既Atmos。我果日去Sony Showroom 都用A8F Netflix 輸出到

我呢個係 ...

吾係得eARC先可以回傳ATOMS,A8F個ARC係可以出到壓縮過既DOBLY PLUS+ 既ATMOS for Netflix
頁: [1] 2
查看完整版本: 有關 Sony A8F Dolby Atmos 問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。