alleelarry 發表於 2019-5-17 12:10

marco 發表於 2019-5-16 23:49
ARC用到但想問下一開電視就著左部amp,有無得關呢個聯動

HDMI CEC 本身就是一種連動,ARC 亦係基建於此,如果唔要啟動合併機,最好改用光纖{:6_142:}

marco 發表於 2019-5-17 13:51

alleelarry 發表於 2019-5-17 12:10
HDMI CEC 本身就是一種連動,ARC 亦係基建於此,如果唔要啟動合併機,最好改用光纖...

明白了,可能901都算比較舊,朋友部馬仔7012都無呢個問題,可以設定

茶母 發表於 2019-5-17 15:44

HDMI CEC 本身就是一種連動,ARC 亦係基建於此,如果唔要啟動合併機,最好改用光纖...

可以響amp入面閂咗連動功能,我就只閂跟開機,但留返關機,咁我關電視同時會關amp

alleelarry 發表於 2019-5-17 20:37

茶母 發表於 2019-5-17 15:44
可以響amp入面閂咗連動功能,我就只閂跟開機,但留返關機,咁我關電視同時會關amp ...

所以我之前都提過,各CEC東西都應該有設定比大家用定唔用,才有意思!

qaz123 發表於 2019-5-17 22:14

marco 發表於 2019-5-17 13:51
明白了,可能901都算比較舊,朋友部馬仔7012都無呢個問題,可以設定

LG電視是在電視設定關閉連動開關功能,不是在amp設定{:1_333:}

alleelarry 發表於 2019-5-19 13:39

qaz123 發表於 2019-5-17 22:14
LG電視是在電視設定關閉連動開關功能,不是在amp設定

Sony 都有類似功能,但是開還是關,個人狀況就是連上了 LX901 就問題多多,究竟是電視還是合併機的問題,已經分不清楚!

MingSir 發表於 2019-5-19 15:49

SonyTV + Yamaha AV amp 握手好暢順,唯一唔好係一開 TV 便必定開埋個 AV amp, 有時睇普通電視,例如新聞報導,其實無必要開 AV amp ! 唯有手動做多步,熄番個 amp, 咁部 TV 就會用番佢個 TV speaker !

remarks: 之前死蠢,醒唔起由 AV amp 駁去 TV 條 Fibbr Pure 唔實扑 ARC,攪左大半天,以為有嘢 set 錯添!{:6_194:}

qaz123 發表於 2019-5-19 23:18

alleelarry 發表於 2019-5-19 13:39
Sony 都有類似功能,但是開還是關,個人狀況就是連上了 LX901 就問題多多,究竟是電視還是合併機的問題, ...

同你一樣,我身邊的朋友冇一個用SONY電視ARC可以正常使用,無論是開還是關,而且配合任何牌子擴音機都一樣,
仲有人夾OPPO用會有窒聲問題{:1_331:}

alleelarry 發表於 2019-5-20 13:07

MingSir 發表於 2019-5-19 15:49
SonyTV + Yamaha AV amp 握手好暢順,唯一唔好係一開 TV 便必定開埋個 AV amp, 有時睇普通電視,例如新聞報 ...

習慣左用合併機睇電視,反正收費電視大多有5.1!

alleelarry 發表於 2019-5-20 13:10

qaz123 發表於 2019-5-19 23:18
同你一樣,我身邊的朋友冇一個用SONY電視ARC可以正常使用,無論是開還是關,而且配合任何牌子擴音機都一樣,
...

咁即係個問題來自 SONY 多D了呱{:6_141:}
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 想問睇電視點可以俾部901出聲 amp同電視既hdmi arc已經開哂

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。