lx70a 發表於 2019-4-29 18:16

bbsai 發表於 2019-4-29 16:17
俾多兩個可能性....

會唔會條線, 短路....

上一次拿了朋友屋企試正常

lx70a 發表於 2019-4-29 18:17

billy3310 發表於 2019-4-29 17:41
十仔volume set 到12點即ㄧ半音壓
audyssey機種個volume output 又會負數到七彩

謝謝??幫忙

rach 發表於 2019-4-29 18:30

lx70a 發表於 2019-4-29 15:19
本人學識少丶是否在㡳音關這設定
謝謝??

在Amp 設定中關

茶母 發表於 2019-4-29 18:38

有冇試過將超低音音量收細?

另外超低其它設定改一改:

將amp入面subwoofer level先改做0,最好將Audyssey閂咗去;
超低音音量先校返去0;
超低音crossover frequency 改做150,將分頻交返由amp做;
Phase先改返去0;
搵段多低音而熟嘅戲,將音量校到對白夠大聲,播住時將超低音音量拎大聲,
假設超低音冇事而又夠量大嘅話,應該可以校到音量夠而又唔會出現怪聲,

garfunkel910 發表於 2019-4-29 20:01

茶母 發表於 2019-4-29 18:38
有冇試過將超低音音量收細?

另外超低其它設定改一改:

其實我都同樓主有同一個問題,都唔知點解

ng95 發表於 2019-4-29 20:31

garfunkel910 發表於 2019-4-29 20:01

嘗試在超低音的電源線裏面的水線拔走

茶母 發表於 2019-4-29 22:37

樓主問題懷疑係設定問題,包括超低本身同audyssey都可能,所以首先要排除咗呢啲問題,

閂咗Audyssey可以排除呢個可能性,因為大部份auto calibration 都好容易受環境影響而出現超低音過大而容易出問題,

如果隻超低夠態度都還好,但若果單元細或者量比較少嘅話,再加上擺位唔好,好容易令到調校出問題

chhanthony 發表於 2019-4-30 09:26

billy3310 發表於 2019-4-29 17:41
十仔volume set 到12點即ㄧ半音壓
audyssey機種個volume output 又會負數到七彩

樓主依家好似set咗做MAX

billy3310 發表於 2019-4-30 10:20

chhanthony 發表於 2019-4-30 09:26

Set 到 max
樓主個問題就解開了

lx70a 發表於 2019-4-30 11:00

試試謝謝大家幫忙
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 馬仔丶天龍丶同死重底音輸出請高手求救

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。