mpsky 發表於 2019-4-23 09:56

為玩atmos,放棄純前

小弟而家玩緊套7.1 marantz 純前 + parasound 7聲道後級,行緊XLR效果不過不失,個人黎講都滿意。

最近前級壽終正寢,打算一併升級atmos,但又唔想換後級,亦無空間加多部。諗緊放棄純前,買部旗艦合併剩推4隻天空聲道。原來7聲道改行RCA pre out。大家學得可唔可行?效果差好遠嗎?

koo9726 發表於 2019-4-23 10:27

可行,後級推7隻,合併推Atmos !

chhanthony 發表於 2019-4-23 11:18

其實天空喇叭唔係成日出聲,所以唔用後級推問題都不大。

Jazzgd1 發表於 2019-4-23 13:44

覺得用返前後級理想好多,加多隻薄薄後級啦

wman 發表於 2019-4-24 07:22

雖然現在合併 amp是好力左 ,但用過前後級,先知乜事!

sanlamsan 發表於 2019-4-24 23:56

我情況同師兄近似,以前前後級玩5.1,今年馬仔前級和JL十仔瓜咗,買咗低階天龍合拼4500,(唔再追旗艦前級)慳番啲錢 再買部大陸7ch後級,同換咗大地震十仔,再裝4隻大陸Hivi 8吋天空喇叭,雖然牌面大降級,越玩越cheap,但係都叫做玩到全景聲,自我感覺良好,開心使用中{:1_340:}

MDLP 發表於 2019-4-25 13:05

唔洗咁執著前唔前級呢個問題
三皮嘢樓下所謂前級
咪係將部合併飛咗份後級
加排XLR插再加大個輸出
但相信兩三皮唔會買到真full balance
不過馬仔8字前就真係最有有誠意

leekoonhung 發表於 2019-4-25 16:16

wman 發表於 2019-4-24 07:22
雖然現在合併 amp是好力左 ,但用過前後級,先知乜事!

說話並不是咁!
應該唔追求質素,求其有聲出便是,用合併是無問題{:6_138:}

Happy89 發表於 2019-4-25 17:21

有閒錢 , 有地方 , 玩乜都得 ! 個人認為現今馬仔8012各方面都比到你很好效果 。只不過玩AV年年轉款 , 真是追不上 , 量力而為吧!

MDLP 發表於 2019-4-25 17:58

Happy89 發表於 2019-4-25 17:21
有閒錢 , 有地方 , 玩乜都得 ! 個人認為現今馬仔8012各方面都比到你很好效果 。只不過玩AV年年轉款 , 真是 ...

8805同8012比
有誠意好多好多
唔似越南妹飛份後扮前級
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 為玩atmos,放棄純前

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。