small.potato 發表於 2019-4-18 21:47

新手Atmos入門選擇及設置問題

小弟終於有自己空間,主子又批準喇叭上牆,可以架設私人影院啦。因自己是初哥之中的初哥,自己花了不少時間閱讀論壇的舊Post,獲益良多。因每個版友的個案略有不同,小弟都還有不少問題想請教版友。

小弟客飯廳是長方形的大概有8.5尺乘16尺,視聽空間大概有半個廳即8.5尺乘8呎,梳化背貼牆壁。聽歌佔30%睇戲佔70%。小弟想架設5.1.2, 心目中都有啲idea,但難以取捨,請大家給予一些意見.

前置中置喇叭 Wharfedale D330 & D300c / JBL 530 & 520c
環繞喇叭 Cambridge minx min22 / JBL Control X
天花喇叭Cambridge minx min22 / KEF T101   (本來想用JBL control X但因為太厚驚主子殺左我)
十仔會用8吋但未有心水

1. 請問前置中置用那set比較好? 有人說座地同書架係兩樣野,放到座地放座地。亦都有人話要睇個空間。請問我這個處境那一set比較適合?
2. 環繞及天花喇叭那一個配搭比較好
3. 因未能放置環繞喇叭在梳化的兩邊,如要上梳化後的牆,喇叭設置的高度是不是由地面計起, 喇叭頂到180 cm即可
4. 環繞喇叭如要設置面對面,是不是要買過一對上牆架。有沒有比較小型的款式推薦?
5. 那個牌子的Amp比較適合這個配置,現在需唔需要買有支援IMAX enhanced 的。另平平的十仔有沒有推薦。

謝謝各位版友

leekoonhung 發表於 2019-4-19 01:59

如果是我!買AMP會用Yamaha, 利用今代環繞AI功能營造更大空間感

Yoshiki2008 發表於 2019-4-19 02:34

其實咁細地方用D330座地會唔會冇咁好??
新手路過純粹學野 {:12_752:}

小邪ktm 發表於 2019-4-19 07:40

有好多師兄都話JBL難推,如果唔諗住加後級都係放棄啦!況且你三成聽歌都係揀Wharfedale好D,或者試埋Mission qx 3!環繞都係用返同系列好D!

small.potato 發表於 2019-4-19 22:19

leekoonhung 發表於 2019-4-19 01:59
如果是我!買AMP會用Yamaha, 利用今代環繞AI功能營造更大空間感

Yahama 果隻好似out 左少少 budget {:6_136:} 仲有冇其他推薦?

leekoonhung 發表於 2019-4-20 00:36

small.potato 發表於 2019-4-19 22:19
Yahama 果隻好似out 左少少 budget仲有冇其他推薦?

D&M會幫到你!

small.potato 發表於 2019-4-22 01:15

出左去望下聽下,佢地都係覺得空間太小,座地難control。咁應該會買JBL 果set。
但下一個問題係隻Amp夠唔夠力推。諗住買天龍2500唔知呢隻Amp夠唔夠力推足七隻喇叭
謝謝意見

issachar 發表於 2019-4-22 02:14

師兄, 如果你用 D330, 最好就唔好配 MINX, 冇錯係好慳地方, 音量都好夠, 但係始終單元咁細, 聽感唔係太好...

我舊年都係用隻 22 黎做中置, 因為貪佢可以擺0係電視下面... 不過好快就覺得唔夠用...

issachar 發表於 2019-4-22 02:16

small.potato 發表於 2019-4-22 01:15
出左去望下聽下,佢地都係覺得空間太小,座地難control。咁應該會買JBL 果set。
但下一個問題係隻Amp夠唔夠 ...

budget 有限有時好難揀... 不過 8 吋 sub 仔真係未必夠用...

nessieng 發表於 2019-4-23 17:38

我都係一套JBL玩5.1.2

前置: 530
中置: 520c
後置: Control X
Atmos: Control X
Amp: Denon X2400H
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新手Atmos入門選擇及設置問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。