alleelarry 發表於 2020-5-25 15:45

DickyKWONG@G 發表於 2020-5-25 12:49
點入唔到法?
我都係用synology 又冇問題

如常入 Source 既 NAS 會話不存在,家中有三只 Synology NAS,兩只更新 firmware 之後就咁,仲未更新個只輸入資料就如常進入,所以估計問題在於 Synology NAS 多少少{:6_136:}

coty 發表於 2020-5-26 09:41

alleelarry 發表於 2020-5-25 15:45
如常入 Source 既 NAS 會話不存在,家中有三只 Synology NAS,兩只更新 firmware 之後就咁,仲未更新個只 ...

我都係 Synology NAS, 都有更新 firmware, 正常用到, 我係用 NFS 入.

DickyKWONG@G 發表於 2020-5-26 13:58

我都係 Synology NAS, 都有更新 firmware, 正常用到, 我係用 NFS 入.

我都係用NFS, 無問題
SMB 就唔得

alleelarry 發表於 2020-5-26 19:58

所以而家試緊用 NFS 入,暫時只係見到個 IP,入左去無資料夾,要研究一下至得!但好奇怪的是,其他的 NAS 永遠無入唔到既問題,就係 Synology 至有,是太有保護機制?

alleelarry 發表於 2020-5-26 19:59

DickyKWONG@G 發表於 2020-5-26 13:58
SMB 就唔得

咁即係 SMB 有野唔同左呢一層係肯定的了吧!

245141525 發表於 2020-5-27 16:28

alleelarry 發表於 2020-5-26 19:58
所以而家試緊用 NFS 入,暫時只係見到個 IP,入左去無資料夾,要研究一下至得!但好奇怪的是,其他的 NAS ...

咦,你咁講我都試過喎!
初頭唔知咩事?
又開機又熄機都係咁。
最後去switch插過第二個port又得返。{:6_141:}

alleelarry 發表於 2020-5-29 10:10

245141525 發表於 2020-5-27 16:28
咦,你咁講我都試過喎!
初頭唔知咩事?
又開機又熄機都係咁。

只知道好多用家都回到了 V06.65{:6_136:}

沒有海報沒關係,重點在於沒有灰階字幕{:6_146:}

DickyKWONG@G 發表於 2020-5-29 12:48

所以而家試緊用 NFS 入,暫時只係見到個 IP,入左去無資料夾,要研究一下至得!但好奇怪的是,其他的 NAS ...

係唔係你 NFS setting 問題?

alleelarry 發表於 2020-5-29 12:56

DickyKWONG@G 發表於 2020-5-29 12:48
係唔係你 NFS setting 問題?

一向無用開 NFS,跟師兄設定試試先,但感覺上咩都要開哂比佢{:6_136:}

alleelarry 發表於 2020-6-1 18:59

SMB 就唔得

確定了原因,SMB 只能用 SMB1,唔可以更高階!
頁: 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27] 28 29 30 31 32 33 34 35 36
查看完整版本: Pioneer 國內高清先生 JB版 集中討論 (V07.61) #2 發布

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。