MDLP 發表於 2019-2-28 12:20

我都真係接受唔到 書架當環繞用
https://kknews.cc/zh-mo/finance/v9a9552.html

issachar 發表於 2019-2-28 12:48

fishbone8822 發表於 2019-2-28 08:15
路過見到回貼............樓主好似是用KEF, 提出問題, 點解又變晒講JBL?

奇怪....不如樓主加多個選擇" 轉 ...

有不同討論都幾好呀,學到野 {:6_158:}

issachar 發表於 2019-2-28 13:03

MDLP 發表於 2019-2-28 12:20
我都真係接受唔到 書架當環繞用
https://kknews.cc/zh-mo/finance/v9a9552.html

師兄指教下丫,其實好多喇叭都話自己係 full range... 入門玩家真係唔識分...

"關於天花喇叭,我建議不要用後方喇叭來代替,因為這將導致很多細緻聲音的缺失。選擇時個人建議用全頻反應喇叭,但尺寸最好比原來的前端喇叭要小。儘量挑選主聲道喇叭,不要用環繞型的。因為過往很多的環繞型喇叭都只集中在某一頻率上做聲效,不利於DTS:X在360度空間範圍內營造包圍的聲音效果,實際使用上可能導致力度不夠、個別頻率缺失等不完整的DTS:X體驗。已經安裝好的水平喇叭暫時可選擇不更新升級。

經濟許可時當然是「高端功放+高端喇叭」的搭配最好。但預算有限時,我建議使用「中端功放+高端喇叭」的搭配。一方面,因為功放最主要的作用是解碼,現在很多廠家的產品都預留了支持高功率音箱播放的能力;而環繞型喇叭因聲音單元播放的限制,有可能抹殺了某部分細緻的聲音,影響體驗。第二個涉及到裝修的問題。天花喇叭安裝是個麻煩的工程,完工後我們一般不會隨便再改動。但功放就不會有這個問題,更換成本相對低,可因應預算慢慢升級。再者,7.1.4優於5.1.2在於聲音更加細緻和聲軌更加清晰,不代表5.1.2是一個不好的體驗。所以選擇中端功放支持5.1.2會是升級DTS:X一個不錯的起步。"

Jazzgd1 發表於 2019-2-28 13:17

不過好似葉3 dts 好過 dts x喎{:1_253:}

MDLP 發表於 2019-2-28 13:17

issachar 發表於 2019-2-28 13:03
師兄指教下丫,其實好多喇叭都話自己係 full range... 入門玩家真係唔識分...

"關於天花喇叭,我建議不 ...

喺呢度可能個個人 對 full range 定義都唔一樣
就算上圖掛牆嗰隻 無論個spec 寫到幾靚
我自己就唔覺得佢係一隻full range喇叭嘅話
好簡單接受唔到唔加十仔
正常播首電影音樂都唔掂
又以 英國 what's hifi 標準
就算array1400評為A級
亦只能同樣與kef ls50
排喺低頻有限類别

leekoonhung 發表於 2019-2-28 13:26

對對對, 用一般書架當後置, 在我環境及擺法真係麻麻, 無晒包圍感

所以現在後置是3高音6中低音THX Ultra認証及專利"Tripole®️ surrounds" 喇叭

指向, 定位, 包圍, 前後連貫性比之前好太多太多了

issachar 發表於 2019-2-28 13:40

DickLai@G 發表於 2019-2-28 06:45
師兄,既然環境許可,地方足夠,而你現在只玩5.1.2, 首先應該upgrade 7.1.2
5隻和7隻在後場的包圍感是兩回 ...

其實最麻煩係我既坐位,因為係租屋,我冇買梳化,取代既係一張類似床褥既厚墊, 所以我背面要有牆靠。
而部電視就係擺0係張大既 Ikea 茶几上面, 部電視亦即係我部電腦既 mon, 即係我長期都係坐0係部電視前面...
呢一點亦縮窄左我既聆聽空間...

如果有0岩心水既座地梳化 (我知,所有梳化都係座地嫁啦,唔通凌空咩 {:6_176:} ), 我可以唔需要靠牆,成套野既擺位就可以比較多變化...

換左座地喇叭之後其實都好大鑊, 睇戲還好,但係一聽歌就知出事,d 聲撞到九彩... {:6_123:}
而家就諗緊點樣反轉間屋去改善...

MDLP 發表於 2019-2-28 15:09

對對對即係錯錯錯
人哋成間錄音室都買得起
唔通爭少少錢買唔起tripole咩
加上人地dolby都話唔啱用
不過玩呢啲嘢最緊要個人喜歡
雖然個個聽過都唔鍾意
但亦無謂勉強要人讚靚聽

matt88p 發表於 2019-2-28 16:55

小弟正正就係用緊Ls嚟做surround, 暫時自己自high滿意中, 吉耳就冇嘞, surround離開皇帝位8.5呎都叫有少少距離. 暫時覺得個質感同件頭, 立體感都唔錯, 不過話時話如果用書㗎喇叭surround係錯嘅話, 咁我相信 所有香港搞嗰啲影音試聽會全部都錯曬, 唔止香港, 我諗全世界都錯曬, 因為我相信全世界7成人以上都係用書架嚟做surround
不過其實點講都好, 其實玩音響自己聽到好聲就係已經成功, 隻耳仔自己嘅,你覺得我衰聲, 可能我覺得你仲衰聲, 同埋其實咩喇叭咩系列都有自己嘅好處, 擺位擺得啱, 相位啱, 正常唔會衰得去邊!!

bbsai 發表於 2019-2-28 17:48

其實各有優點.....

Tripole
兩側多咗單元, 多單元就可以加強包圍感.......
不過會出現低頻不足........
音場定位無咁準.....加多兩側方向,令相位增加,由一變三,會變更亂....
令外增加相位方向, 唔係指向皇帝位......比普通加speaker有大分別...

studio 唔多用, 基於tune聲要定位準.
用家唔夠包圍, 自行買Tripole, 或者加speaker即可....

喜好無分對錯,但產品設計係有不同優勢.
{:6_152:}
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 升級喇叭先後大家點揀?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。