chakat 發表於 2019-1-30 21:38

UDP-LX500的Hdmi接駁問題

訂了的4k Bluray player,本周到貨,加上星期六送OLED電視,終於可以一嘗4K的威力了。。但因為未選到新AVamp,而現在仍會沿用舊amp頂多一陣。。。但問題來了,因為player要去電視,又要去projector...想問下有用開LX500的用家,hdmi main出電視,另一個去amp, 而去amp的可否set到有視訊呢?若不可以點駁兩個輸出呢?amp 是同系的LX-56.請各位指教。

lnchu 發表於 2019-1-31 12:10

買個4k分線器

小小Pat 發表於 2019-1-31 13:38

UHD兩個~~HDMI只係聲畫分開,HDMI2無畫面架,要HDMI splitter又要支援Dolby Vision HDR都唔平,可能換amp最實際!{:1_336:}

issachar 發表於 2019-1-31 15:26

小小Pat 發表於 2019-1-31 13:38
UHD兩個~~HDMI只係聲畫分開,HDMI2無畫面架,要HDMI splitter又要支援Dolby Vision HDR都唔平,可能換amp ...

我反而想知市面上有邊 d splitter 係 work 既....

同埋有邊隻 HDMI switch....

同埋呢度講唔講得 stripper 既呢? {:6_138:}

小小Pat 發表於 2019-1-31 16:44

issachar 發表於 2019-1-31 15:26
我反而想知市面上有邊 d splitter 係 work 既....

同埋有邊隻 HDMI switch....

Splitter又唔係破解乜乜果啲,大連鎖店都常用架啦…Amazon見有隻對應齊,淘寶貨就唔敢包了!

issachar 發表於 2019-1-31 17:18

小小Pat 發表於 2019-1-31 16:44
Splitter又唔係破解乜乜果啲,大連鎖店都常用架啦…Amazon見有隻對應齊,淘寶貨就唔敢包了! ...

係呀,splitter 唔同 stripper...

其實買 stripper 唔一定係為左破解... 有 d 舊電視冇 HDCP 又好地地掉左佢又唔係... stripper 就係解決方法...

小小Pat 發表於 2019-1-31 17:38

issachar 發表於 2019-1-31 17:18
係呀,splitter 唔同 stripper...

其實買 stripper 唔一定係為左破解... 有 d 舊電視冇 HDCP 又好地地 ...

當然明白,我房部電視都係舊款無HDCP 2.0…相信無抵觸版權問題情況下嘅題目可以大家討論。{:1_341:}

chakat 發表於 2019-1-31 19:59

看完大家提供的意見,我估我都係keep部oppo算了,一部4k去OLED, 一部3D去projector, 儲夠錢才升級部AVamp吧!
頁: [1]
查看完整版本: UDP-LX500的Hdmi接駁問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。