RayLi@FB 發表於 2019-1-30 04:42

新手村屋裝修 應該如何選擇影音組合 ?

多年來一直都是CDROM , 現在終於成家立室擁有自己地方 , 想為新屋添置影音組合 , 但實在知識和資金有限 , 望各位前輩俾啲意見.

本人喜歡看NETFLIX , 打PS4 , 都想擁有一套 5.1 既影音組合先 , 暫時未有打算玩HIFI聽歌 , 不過日後都有打算落坑 ,因為舊樓大執關係影音預算實屬有限

現在梳化距離約1.6m-2m 選擇55" TV 會否過大呢?

現打算先購入KEF LS50 Wireless , 貪佢可以一機多用 , 請問前輩此舉是否明智既選擇 .

定係先入擴音機及2.1喇叭組合作起步, 為日後準備有更好表現呢?   

另外有個問題想問下 , 村屋隔音有限未能夠開大聲煲機 , 方間有沒D服務或地方或有沒D方法可以唔洗開到好大聲都煲到機呢?

問到一舊舊 , 請多多包含 , 見諒 .

感謝

小邪ktm 發表於 2019-1-30 07:43

師兄睇戲多定聽歌多?如果要求不高 LS50 Wireless個價已經夠買一套5.1了!

RayLi@FB 發表於 2019-1-30 13:48

小邪ktm 發表於 2019-1-30 07:43
師兄睇戲多定聽歌多?如果要求不高 LS50 Wireless個價已經夠買一套5.1了!

現時睇劇睇戲打機為主,就係有啲要求,所以想請教下

有沒一啲型號推介一下?

小邪ktm 發表於 2019-1-30 14:07

RayLi@FB 發表於 2019-1-30 13:48
現時睇劇睇戲打機為主,就係有啲要求,所以想請教下

有沒一啲型號推介一下? ...

有要求就要睇下budget有幾多,而家馬仔有套裝特價,二萬三有齊amp+喇叭!或者買7013+LS50 玩住先!

chufelix 發表於 2019-1-30 14:34

If it's for movie and TV games, then should spend the money with AV Amp and sub-woofer, and speaker package.

LS50 wireless is a great all-in-one music listening, it doesn't give you the surround nor bass.....at all.
If you're not going to sit down and listen to music seriously, let's not waste that in LS50 wireless.

RayLi@FB 發表於 2019-1-30 15:19

chufelix 發表於 2019-1-30 14:34
If it's for movie and TV games, then should spend the money with AV Amp and sub-woofer, and speaker...

我明白啦 , AILL IN ONE 唔岩我啦 , 要從 AMP 喇叭入手

大大感謝 前輩!~

RayLi@FB 發表於 2019-1-30 20:24

如果係預算5-6萬,應該如何選擇呢?
我見5.1.2 應該都擺
就當先選7013 Amp ,其餘喇應該係用咩準備標準去選擇喇叭呢。

謝謝

小邪ktm 發表於 2019-1-30 21:33

就當先選7013 Amp ,其餘喇應該係用咩準備標準去選 ...

有5-6萬就有多D選擇,預2萬amp,3-4萬買喇叭,先選喇叭,因喇叭分分鐘可用十年八年!決定前置用座地還是書架,跟住就去影音店試聽下邊款啱自己口味!

hei65 發表於 2019-1-30 23:50

就當先選7013 Amp ,其餘喇應該係用咩準備標準去選 ...

如打机多可考慮full set mk 950 + mx250, 效果快同夠刺激

RayLi@FB 發表於 2019-1-31 02:51

先多謝hei65前輩回覆 , 其實我睇劇 睇戲 睇NETFLIX 比較多 , 打PS4多數都會玩多人連線遊戲需要對講 , 所以會用耳機

所以選擇喇叭組合方面都好惱
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新手村屋裝修 應該如何選擇影音組合 ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。