WhyFive 發表於 2019-1-27 23:08

求教Google Home加入成員voice match(已解決)

剛買入Google home, 設定自己ac時會問我set voice match, 跟住讀ok google再完成其他程序,但當我加入老婆ac時,都有問set voice match, 但之後冇左讀ok google個step, 直接跳下一step, 到完成都冇得set voice match。

之後見setting有得比我揀set voice match, 但按完又跳番出去,唔知set錯咩。

試過reset google home裝老婆ac先,佢手機成功set voice match, 但就輪到我冇得set, 搞左好多次都唔得,請問有冇c兄知點搞呢,非常感謝幫忙!

LunLun167 發表於 2019-1-28 12:26

我得喎,我andriod同老婆iphone都可以連落部google mini度,之後會識得分辨兩個人,
好似要全部連落同一個SSID先得,連左落5G都唔得,
之後控制yonomi等佢run Harmony d action,iphone siri廣東話+yonomi都得

WhyFive 發表於 2019-1-28 13:54

LunLun167 發表於 2019-1-28 12:26
我得喎,我andriod同老婆iphone都可以連落部google mini度,之後會識得分辨兩個人,
好似要全部連落同一個S ...

謝謝回覆!
已在同一wifi下,最奇怪係我先佢後,佢set唔到voice match, 掉轉佢set先,我後,就我set唔到。
見網上都冇咩人有類似問題,真係唔知點搞。

homm 發表於 2019-1-28 18:09

WhyFive 發表於 2019-1-28 13:54
謝謝回覆!
已在同一wifi下,最奇怪係我先佢後,佢set唔到voice match, 掉轉佢set先,我後,就我set唔到。 ...

後加入個位要再去setting嘅voice match度入返把聲先得

WhyFive 發表於 2019-1-28 20:16

homm 發表於 2019-1-28 18:09
後加入個位要再去setting嘅voice match度入返把聲先得

謝謝回覆!
已試過多次,就係我果兩張cap圖,第一張圖按入去打算set, 之後按“下一頁”佢又去番第一張圖個畫面。

homm 發表於 2019-1-28 21:24

WhyFive 發表於 2019-1-28 20:16
謝謝回覆!
已試過多次,就係我果兩張cap圖,第一張圖按入去打算set, 之後按“下一頁”佢又去番第一張圖個 ...

我唔係用android所以介面可能同你唔同,不過我上網搜到以下,睇吓幫唔幫到你

- Make sure you're using Google app version 7.20 or higher. If not, check for updates in the Play Store.
1. Open the Google app.
2. Tap the three lines to open the navigation drawerMenu.
3. Tap Settings.
4. Tap Voice.
5. Tap Voice Match.
6. Tap Retrain voice model.
7. Tap Get Started.
8. Complete voice training by saying “Ok Google” and “Hey Google” during the prompts

- Once complete, open the Google Home app.
1. Tap the three lines in the upper right corner Menu.
2. Tap More Settings.
3. Tap Voice Match.
4. Tap Teach your Assistant your voice again.
5. You should be able to successfully train your voice.

WhyFive 發表於 2019-1-28 23:11

homm 發表於 2019-1-28 21:24
我唔係用android所以介面可能同你唔同,不過我上網搜到以下,睇吓幫唔幫到你

- Make sure you're using ...

試過唔得。
anyway多謝你幫我搵資料!

homm 發表於 2019-1-29 00:17

WhyFive 發表於 2019-1-28 23:11
試過唔得。
anyway多謝你幫我搵資料!

咁真係諗唔明點解,我都係剛買咗無耐setup無問題喎,無理由關電話事㗎其實。

LunLun167 發表於 2019-1-29 08:08

係有d怪怪地,我開頭都係搞左好耐先搞到第二部電話個voice match,而家自己果部個google assistant可以link埋netflix但係老婆部iphone同一個setting(影視)位置係冇呢個選項,但係音樂就可以一齊連落去同一個spotify acc.

WhyFive 發表於 2019-1-29 10:47

homm 發表於 2019-1-29 00:17
咁真係諗唔明點解,我都係剛買咗無耐setup無問題喎,無理由關電話事㗎其實。 ...

我試左掉轉先後次序係set到第一部的,所以應該可以排除手機問題, 唯有週六叫其他屋企人上來試下set佢地AC睇下得唔得。
其實成個setup程序係好簡單,真係唔知邊個step出錯。
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 求教Google Home加入成員voice match(已解決)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。