terier 發表於 2019-1-25 14:12

KEF R300 vs B&W M1

如果聽歌用緊KEF R300, 改為用B&W M1, 會唔會其實downgrade 左?

以前聽過B&W Solid 覺得好好聽, 心思思想入對M1 ....

stjo 發表於 2019-1-25 22:19

感覺人人不同,樓主不如試咗再出個開箱報告。

RPO 發表於 2019-1-26 09:04

好像價錢、級數、尺寸都不是同一個level、 兩者比較好像不公平,最主要還是看你個人口味。

rach 發表於 2019-1-26 21:55

R300同Solid我都聼過, 我依家都係用緊B&W, 主要係品牌聲底分别, 同價錢/级數無大關係, 只係個人口味不同?

terier 發表於 2019-1-27 10:21

我就係記得個聲底分別好明顯,就算soild 細同,價錢級數都唔同,但聲底好吸引,聽女聲明顯比較甜高音通透。雖然R300 本身都好唔錯。

其實我係惗緊睇戲聽歌,分開兩部amp, 因為宜家除了Onkyo 之外好似冇其他牌子做到聽歌睇戲都強。如果分開就可以做到聽歌用B&W + 馬仔。睇戲就KEF + Yamaha.

咁做法好唔好,定係仲有其他簡單d嘅方法?

terier 發表於 2019-1-27 10:24

Onlyo 成日唔update firmware, 新野成日冇得玩要逼人買新機。長此唔係辦法,所以想轉會

rach 發表於 2019-1-27 12:05

terier 發表於 2019-1-27 10:21
我就係記得個聲底分別好明顯,就算soild 細同,價錢級數都唔同,但聲底好吸引,聽女聲明顯比較甜高音通透。 ...

我最初收一對Solid仔林住放後置, 貪佢靚仔, 易推及抵玩, 試完好滿意再入多兩隻放前面, 拍隻Sub仔, 聲音爽快, 最後依家變左FH, 因為可以調角度?

terier 發表於 2019-1-28 11:33

rach 發表於 2019-1-27 12:05
我最初收一對Solid仔林住放後置, 貪佢靚仔, 易推及抵玩, 試完好滿意再入多兩隻放前面, 拍隻Sub仔, 聲音爽 ...

如果M1 都好似solid 好個聲底咁好聽, 對我好有吸引力 ~~

rach 發表於 2019-1-28 15:41

terier 發表於 2019-1-28 11:33
如果M1 都好似solid 好個聲底咁好聽, 對我好有吸引力 ~~

Showroom
http://www.legende77.hk/app/app_mall/goods?unit_type=2&keyword=&brand_id=1082&series_id=1743&brand_level=&goods_id=110289&stores_id=192]http://www.legende77.hk/app/app_mall/goods?unit_type=2&keyword=&brand_id=1082&series_id=1743&brand_level=&goods_id=110289&stores_id=192
頁: [1]
查看完整版本: KEF R300 vs B&W M1

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。