terry0087 發表於 2019-1-23 13:44

平玩 Homepod 智能語音控制家電

Homepod 廣東話支援,除左用佢來聽歌,當然要試用埋佢另一主力智能語音控制家電。

https://youtu.be/eURRMuXj3uA

材料: Homepod , 米家app , 小米萬能遙控器

在米家app 設定好siri shortcut 你想聲控既家電同語句就可以 (前提當然米家萬能遙控器既家電控制設定要先設定好組合)

avfansfans 發表於 2019-1-23 22:13

c兄,請問用Siri 可唔可以轉台

terry0087 發表於 2019-1-29 11:44

avfansfans 發表於 2019-1-23 22:13
c兄,請問用Siri 可唔可以轉台

可以!一樣在米家app 先設定好

avfansfans 發表於 2019-1-29 12:14

terry0087 發表於 2019-1-29 11:44
可以!一樣在米家app 先設定好

師兄係未呢個?買左呢個咪唔駛用Logitech 隻Harmony?

terry0087 發表於 2019-2-1 13:16

avfansfans 發表於 2019-1-29 12:14
師兄係未呢個?買左呢個咪唔駛用Logitech 隻Harmony?

係呀!用佢已足夠

andy223 發表於 2019-2-1 14:20

siri 點控制到 米家 remote ?

avfansfans 發表於 2019-4-28 16:52

andy223 發表於 2019-2-1 14:20
siri 點控制到 米家 remote ?

剛入手米家萬能搖控,現在米家萬能搖控可以接入米家,而米家可以用Siri控制,所以可以用佢開電視、轉台、大細聲,但有個問題:電視開啟狀態下,如果比指令佢「開電視」,佢會變左「關電視」,因為米家萬能搖控得一個power button制,分唔到電視在開機還是關機狀態,有無C兄知道可以點解決?
頁: [1]
查看完整版本: 平玩 Homepod 智能語音控制家電

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。