ballgor 發表於 2019-1-22 10:25

如果你覺得QLED畫面冇咁靚,咁除非你接受燒咗嘅OLED都係靚,則否唔駛諗。

jamesbond 發表於 2019-1-22 10:42

急就冇辦法,唔急就等Samsung嘅Micro LED,既有OLED黑位,又有LCD光度,完美呈現HDR效果。

https://www.forbes.com/sites/johnarcher/2019/01/06/samsung-goes-micro-led-mad-at-ces-2019/#5f6f5bda68bf

nolun 發表於 2019-1-22 12:01

Micro LED, 可能要2020年先有55寸Tv 推出市場, 不過多謝師兄提供資訊, 諗諗下都係等多一兩年穩陣d

大玩偶師兄, 請問你部Samsung Q7 表現如何呢,?
我個心成日覺得QLED 祇係仍然買翻普通LED系列咁 (希望師兄不要介意)

ykluk 發表於 2019-1-22 15:17

純個人分享~{:6_182:}

小弟多年前見到plasma電視, 比較完都無諗咩燒印燒餅就入手panasonic既plasma, 用咗7-8年到宜家, 小弟老婆日日睇無記開足8-10粒鐘, 除咗一次因為panel太污糟燒過然後換過一次panel外, 乜印乜餅都無出現過, 家下仲仍然健在服役中~{:6_177:}

上次大王搞既sony活動, 一次A9F既表現令小弟即時心郁, 走去比較吓OLED同QLED之類乜電視都比較吓, 又唔理燒乜燒物就入咗A9F, 小弟老婆仍然係日日睇無記開足8-10粒鐘...希望無咩事啦, 有都要3年+3月保養期內有事呀大佬~{:8_395:}

BTW, 小弟唔敢講燒印問題係咪一定會發生, 或者係偶發性發生, 但如果係"一定發生", 個product都應該無可能會出街. 咁小弟覺得, 個人enjoy遠比杞人憂天緊要, 唔理會唔會燒乜, enjoy咗先~!! {:6_174:}

VincentChung@FB 發表於 2019-1-22 16:02

我之前都煩緊呢個問題, 我自己打機/睇戲/ 電視 都有,用既時間都差唔多。

但睇過唔少post 都話oled有燒印呢個問題, 之前有個post 話sony a8f 都出事, a9f 就唔知啦。 攪到最後都係唔敢搏, 揀左q7f, 加上價錢又平啲, 留返啲錢黎升級音響。

上次去k11 間av生命, 佢部q9f 同a9f 並排, 又睇唔出有太大分別, 個人感覺q9 仲靚啲。

大玩偶 發表於 2019-1-22 16:12

nolun 發表於 2019-1-22 12:01
Micro LED, 可能要2020年先有55寸Tv 推出市場, 不過多謝師兄提供資訊, 諗諗下都係等多一兩年穩陣d

大玩偶 ...

我都係第一次用 三星 同 4K 電視 ,
唔識同 Sony A1 比較 ,

因為我部機用左半年 , 睇戲唔超過 3 套 , 唔敢講咩黑位畫質之類 ,但好肯定一樣野,全黑 輸俾 OLED !
當全黑畫面時, 出字幕會令整個畫面帶灰面,不夠全黑,以前用過Plasma 果陣都無呢個情況,如果睇戲比率重, 呢點可能會介意

QLED 我都係當佢係 LED 咁睇, 字面上話高級D高階D咁解囉 , 2 萬蚊我當買部高階 LED Only !

不過在我個人用途上 , QLED贏到開哂
2018 年QLED 有埋FreeSync , 打機上已經無 電視比得上佢

大玩偶 發表於 2019-1-22 16:17

題外話,
我每月 打機大約 300-400 小時
用電視睇戲大約 15 分鐘,睇 TVB 大約 100 小時
用投影睇戲 大約 20 小時

以上係我個人 揀 電視 個準則!

所以 QLED 岩唔岩你用 , 請自己決定!

alanyoung2005 發表於 2019-1-22 16:21

Same.. 怕消印.. no choice .. QLED must

alanyoung2005 發表於 2019-1-22 16:23

Look Look Q8C

issachar 發表於 2019-1-22 18:56

ykluk 發表於 2019-1-22 15:17
純個人分享~

小弟多年前見到plasma電視, 比較完都無諗咩燒印燒餅就入手panasonic既plasma, 用咗 ...

我覺得今時今日既電器唔好期望好似以前果 D 咁襟用喇... 真係用到 3 年算係咁....
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 苦腦,選擇OLED 或是QLED

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。