josephpoon0506 發表於 2019-1-15 10:53

x9s moviewall對應戲/演唱會問題

因為zidoo既moviewall對應唔到香港既演唱會, 另一方面跟本imdb都無information, 如果我只係想個moviewall可以出到我想要正確既"演唱會名"同poster .. 我poster download左擺係同一個folder下面 .. 係咪又要整個nfo去等zidoo既moviewall對應返d資料 ? 唔知有冇ching知道點搞呢? thanks

ballgor 發表於 2019-1-15 18:51

你去post wall揾對的poster長按搖控之後有幾個選項。其中一個可給你換poster的。

josephpoon0506 發表於 2019-1-16 09:26

ballgor 發表於 2019-1-15 18:51
你去post wall揾對的poster長按搖控之後有幾個選項。其中一個可給你換poster的。 ...

我知呀 .. 問題係.. 佢連片名/演唱會名都認錯左.. d名好似無位改..

mtvbb 發表於 2019-1-16 15:55

josephpoon0506 發表於 2019-1-16 09:26
我知呀 .. 問題係.. 佢連片名/演唱會名都認錯左.. d名好似無位改..

今晚返去睇下先, 另想問CHING 有無DTS X 既片, 會唔會有D片段, 會有一下"擦"好大聲呢

josephpoon0506 發表於 2019-1-16 16:06

mtvbb 發表於 2019-1-16 15:55
今晚返去睇下先, 另想問CHING 有無DTS X 既片, 會唔會有D片段, 會有一下"擦"好大聲呢 ...

有DTS:X既片.. 唔會有"擦"聲..
我解決到了.. 都係要用nfo既方法.. create一個nfo既file, 先肯食到片名

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes" ?>
   <movie>
       <title>Hinsideout Concert 2018</title>
       <originaltitle>Hins Cheung - Hinsideout Concert 2018</originaltitle>
       <plot></plot>
       <tagline></tagline>
       <genre>Concert</genre>
       <country>Hong Kong</country>

</movie>

mtvbb 發表於 2019-1-16 16:22

josephpoon0506 發表於 2019-1-16 16:06
有DTS:X既片.. 唔會有"擦"聲..
我解決到了.. 都係要用nfo既方法.. create一個nfo既file, 先肯食到片名
...

我目前只有2套片既DTS X 有問題一套係FF2, 開頭準備片車, 一套係DTS X 2018 試機片, HARRY PORTRE 一開場係山洞引條龍

而另外, 請問你呢個NFO 檔要放係同片源既FILE 定要放其他位呢
TKS

derekchung 發表於 2019-1-16 16:46

很簡單,長按圖片後有得更改。打入接近英文佢會有很片名你選擇,只要搵啱就得。我全部演唱會都找到。連美劇都找到。

josephpoon0506 發表於 2019-1-16 16:54

mtvbb 發表於 2019-1-16 16:22
我目前只有2套片既DTS X 有問題一套係FF2, 開頭準備片車, 一套係DTS X 2018 試機片, HARRY PORTRE 一開場 ...

同片源既folder path .. 仲要同片既file name要一樣.. 即係你file name係abc123.mkv 佢要係abc123.nfo

咁又真係唔知點解你會有"擦"聲喎 .. 你唔經部amp出聲.. 用返電視會唔會都有果下聲先?

josephpoon0506 發表於 2019-1-16 16:55

derekchung 發表於 2019-1-16 16:46
很簡單,長按圖片後有得更改。打入接近英文佢會有很片名你選擇,只要搵啱就得。我全部演唱會都找到。連美劇 ...

我唔知點解我有幾套演唱會都唔得 .. 好似hinsideout 2018 已經唔得.. 佢會認左係hins concert 2010

mtvbb 發表於 2019-1-16 17:25

josephpoon0506 發表於 2019-1-16 16:54
同片源既folder path .. 仲要同片既file name要一樣.. 即係你file name係abc123.mkv 佢要係abc123.nfo

...

DTS X 部機無解碼, 所以TV 出唔到聲, 只有AMP 解左先有果下
頁: [1] 2
查看完整版本: x9s moviewall對應戲/演唱會問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。