wysjoe2 發表於 2019-1-5 15:27

Bluray 戲 窒窒地問題

本人剛剛買電視 sony 49/9000f
藍光機 :美版sony x700
畫質都算唔錯 ,因只有2k碟 未能試4k功能
初初第一次睇Netflix 戲都唔錯 畫質只是多雜訊 及無咁清
但我睇bluray碟 畫面好清 但流暢度好差
高速移動畫面 ,feel 到畫面一格格咁去 好唔順暢
窒窒地(我唔識點形容及術語)
是否睇碟戲24p就有此情況
或是我setting問題?hemi線問題?
我睇過全部線都有寫住High speed

kitman688 發表於 2019-1-5 15:39

每個motion flow慢慢試或加加減減,一定有改善!通常最低model的機因hz唔夠就有此情况,你部機識調就唔多會出現此情况!

wysjoe2 發表於 2019-1-5 18:23

kitman688 發表於 2019-1-5 15:39
每個motion flow慢慢試或加加減減,一定有改善!通常最低model的機因hz唔夠就有此情况,你部機識調就唔多會 ...

今日下午試較下電視setting
動態功能 我較流暢 及真實電影 兩個分別試睇
流暢mode 比較好 窒窒地情況好一些
但都有少量 睇到一格一格
我入info 寫住 1080p/60p hdr
是否藍光碟最高只會出60 ?
會出到120p?

kitman688 發表於 2019-1-5 18:47

流暢mode 比較好 窒窒地情況好 ...

對……bluray只能出到24p和60p!

kitman688 發表於 2019-1-5 18:51

流暢mode 比較好 窒窒地情況好 ...

重有每隻碟收錄質數都有高低分别,有些碟會較流暢,有些碟畫面會比較窒!
頁: [1]
查看完整版本: Bluray 戲 窒窒地問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。