Nene 發表於 2018-12-20 00:08

一波未平 一波又起 4K tv + av amp

煩咗成半年都決定買唔到電視⋯去電器店都睇咗好多次,連D sales都認得我⋯
不斷 Sony a8f, 9000f; pana 800h 同 fz950 中間比較好多次⋯(本人約40%電視、30%打機、30% movie⋯一個禮拜先睇一兩場英超)
最後咬實牙關諗住死就死全副身家、本住人一世物一世買部pana OLED啦,最多偷樹皮食啦⋯⋯

點知今晚部安仔av amp 死機(show到花畫面logo然後潻黑一片~~)⋯上咗一陣網睇下咁情况好大可能死底版,整可能唔平……

而家换电視計劃可能要包埋部amp先得……無嘢㗎…錢之嘛…

問题来了~~本身我对家庭影院声部分要求不太高,而家都係駁3.1玩…av amp 都係当hdmi switch用……
咁如果我呢个case, 買部入門amp的畫面處理會否仲差过直插电视呢?

另外如果我之後打算用apple 4K tv睇片,其实係咪哂咗部OLED tv呢……

又或者咁~入門amp + apple 4K tv 其实係咪应该一部中高價LED算呢?雖然部OLED 真係正到嘔…
俾師兄你地又點做……

chhanthony 發表於 2018-12-20 09:57

一次過無咁痛,一次過買部頂級OLED加部中階Amp加部UHD Blu-ray Player {:1_339:}

littlesweet 發表於 2018-12-20 10:20

換部入門階amp, 4-5k 夠玩, 又直通4k, 又解dtsx, 鴨毛, 又當switch用

Nene 發表於 2018-12-20 12:10

chhanthony 發表於 2018-12-20 09:57
一次過無咁痛,一次過買部頂級OLED加部中階Amp加部UHD Blu-ray Player

所以成日都話post 76師兄最善解人意的{:1_338:}

Nene 發表於 2018-12-20 12:13

littlesweet 發表於 2018-12-20 10:20
換部入門階amp, 4-5k 夠玩, 又直通4k, 又解dtsx, 鴨毛, 又當switch用

都係⋯因爲個櫃位置所限,而家諗緊平D薄D嘅機。暫時睇緊馬仔1608⋯

DragonI 發表於 2018-12-20 17:07

一定不買安記,一定壞機。

rach 發表於 2018-12-20 20:56

其實依家打機有4k, 用Oled都靚好多, 我玩GT Sports, 畫面直頭係示範级别?
加部3-4千入門Amp, 效果已經唔錯!

小邪ktm 發表於 2018-12-21 10:11

師兄半年都未決定換邊部,即係未需要啦,咁等部電視壞咗先換,到時舊款又平多幾千,新款又多D功能!
頁: [1]
查看完整版本: 一波未平 一波又起 4K tv + av amp

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。