newjoe1998@G 發表於 2018-12-16 21:28

小邪ktm 發表於 2018-12-16 20:34
師兄如果5500係預埋amp,咁即係只有2500買喇叭,2000幾的5.1相信質量都唔會好,所以我寧願玩住2.0先! ...

先thx各位師兄!!?
沒錯 5500連amp所以也有考慮過amp要唔要買平點要550bt

小邪ktm 發表於 2018-12-16 21:39

newjoe1998@G 發表於 2018-12-16 21:28
先thx各位師兄!!?
沒錯 5500連amp所以也有考慮過amp要唔要買平點要550bt ...

當然唔好啦!550bt冇atmos!

issachar 發表於 2018-12-16 21:40

小邪ktm 發表於 2018-12-16 20:34
師兄如果5500係預埋amp,咁即係只有2500買喇叭,2000幾的5.1相信質量都唔會好,所以我寧願玩住2.0先! ...

可能因為我係由 PC 5.1 玩起, 所以我就寧願有個較果先, 再慢慢升級...

當年 Cambridge 出既 mini 5.1 真係正, 細細套又出到 AC3...
以樓主 1.5M 既環境, 我覺得 JBL 2 千零蚊果 D 5.1 喇叭組合已經唔錯

newjoe1998@G 發表於 2018-12-16 21:56

issachar 發表於 2018-12-16 21:40
可能因為我係由 PC 5.1 玩起, 所以我就寧願有個較果先, 再慢慢升級...

當年 Cambridge 出既 mini 5.1 真 ...

Thx師兄 ?所以我都十五十六 參考下大家ge意見 哈哈?

issachar 發表於 2018-12-17 01:52

newjoe1998@G 發表於 2018-12-16 21:56

玩開 5.1 soundbar, 轉玩 2 channels 我覺得有 d 怪... 視乎你覺得你條 soundbar 5.1 既表現, 以你 7 成時間打機, 我個人認為冇理由轉玩"靚聲" 2 channels....

再者, 5.5k 呢個 budget 都唔會做到真係好靚聲...

alan_wyl 發表於 2018-12-17 12:11

索性忍一忍,儲吓錢先再換SET好啲既

Yuen220 發表於 2018-12-17 13:01

我視聽範圍都好細。唔夠一百呎,前置係咪用書架好過座地?

小邪ktm 發表於 2018-12-17 13:32

好簡單啫!自己去影音舖試下就最直接,試下同價位2.0同5.1 當然係用1500試!

Lego 發表於 2018-12-17 14:27

我最初入門都係5.1 D 最平KLIPSCH SET,宜家換左對前置.(換左兩次)
AMP 亦由入門,變左PIONEER LX901
至於對5.1 果兩隻前置俾我拆左俾電腦用.

比我再揀, 寧願都係2500一對入門2.0 都好過最入門的5.1

入門5.1 ,勁快後悔

newjoe1998@G 發表於 2018-12-17 15:27

小邪ktm 發表於 2018-12-17 13:32
好簡單啫!自己去影音舖試下就最直接,試下同價位2.0同5.1 當然係用1500試!

現在去友誠睇睇?
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7
查看完整版本: 新手選購一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。