TanDangDang@FB 發表於 2018-12-13 01:36

fishbone8822 發表於 2018-12-13 00:08
我是用RX1灰(不透聲), 如果你環境條件上必需要透聲幕的話, UHD51 投120" 那考慮其他品牌幕(當然也貴上不 ...

明白了, 謝謝你{:1_351:}

582 發表於 2018-12-13 05:26

fishbone8822 發表於 2018-12-12 21:43
一定要用透聲幕嗎?
如果是夾UHD51 影輝的RX1 透聲(編織白幕) 對比RX1 不透聲(軟膠灰幕), 大約得7成

魚骨兄係未同時對比過編識透聲同不透灰幕呢?我依家用緊編織幕以覺得好靚,如果只有不透聲灰幕既7成咁不透灰幕就係超靚?{:12_770:}

fishbone8822 發表於 2018-12-13 07:57

582 發表於 2018-12-13 05:26
魚骨兄係未同時對比過編識透聲同不透灰幕呢?我依家用緊編織幕以覺得好靚,如果只有不透聲灰幕既7成咁不 ...

對, 同場對比過
投影機 : Optoma UHC68, 投影距大約3.8米
透聲幕 : 影輝 RX1 編織白120"
不透聲: 影輝RX1 軟膠灰 120"

4K DLP很夾 影輝RX1 軟膠灰, 先天DLP原生對比低, 把黑位表現問題得以改善, 大大提升, 立體感也出來了
但如果喜歡強烈陽光感, 超強耀眼的感觀就不要考慮灰幕{:1_259:}

TanDangDang@FB 發表於 2018-12-13 12:38

582 發表於 2018-12-12 21:40
呢隻透聲幕要問佢至報價的,同佢講老吳介紹可能會平D,我買咗隻92寸編織透聲幕都要4千零連運費,你120寸近6 ...

唔好意思依家先睇到你係另一位師兄, 謝謝你的回覆{:1_351:}

TanDangDang@FB 發表於 2018-12-14 13:12

fishbone8822 發表於 2018-12-13 07:57
對, 同場對比過
投影機 : Optoma UHC68, 投影距大約3.8米
透聲幕 : 影輝 RX1 編織白120"

問咗影輝工廠自營店, RX1嘅軟膠灰幕增益都係1.1, 而軟膠白幕增益有1.65, 我投影機用uhd51, 光度好似係2400流明, 應該用白還是灰好?

fishbone8822 發表於 2018-12-14 13:24

TanDangDang@FB 發表於 2018-12-14 13:12
問咗影輝工廠自營店, RX1嘅軟膠灰幕增益都係1.1, 而軟膠白幕增益有1.65, 我投影機用uhd51, 光度好似係240 ...

大前題是需要選定透聲還是不透聲

如果不透聲:
RX1灰幕(1.1增益), 黑位, 對比度也比較理想, 立體感也強一些
RX1白幕(1.65增益), 陽光感比較強, 膚色比較透白, 但黑位及暗位比較灰(由其環境不夠黑)

UHD51 試過投RX1灰 110" 還算不錯, 光度/力水剛好夠(HDR), 但投120" 相信會有點吃力

{:1_249:}

582 發表於 2018-12-14 13:40

如必須透聲可選打孔灰幕,不過透聲能力晤夠编織幕強,價錢仲平好多,如選編織白幕最好有全黑環境,幕後,左右都要加黑布,如果天花及地下加埋黑布仲好,對比度亦會提升晤少,如做唔到全黑選灰幕較佳,因灰幕抗反光能力較强。

fishbone8822 發表於 2018-12-14 13:47

582 發表於 2018-12-14 13:40
如必須透聲可選打孔灰幕,不過透聲能力晤夠编織幕強,價錢仲平好多,如選編織白幕最好有全黑環境,幕後,左 ...

影輝打孔灰幕我收過DEMO, 孔點大, 3米遠都見到, 不建議用,....真正4K高清...........孔點....{:1_260:}

582 發表於 2018-12-14 14:19

fishbone8822 發表於 2018-12-14 13:47
影輝打孔灰幕我收過DEMO, 孔點大, 3米遠都見到, 不建議用,....真正4K高清...........孔點.......

好彩啫!初初都諗住買打孔灰幕,上綱扒文知道編織幕透聲能力好過打孔,所以最後放棄灰幕選編織白幕,不過都冇令我失望,在全黑(其實最多8、9成黑)環境對比度亦唔差,最衰一定要透聲(因以前隻0S唔係透聲幕聲音有D'盟'),否則我都想買灰幕。
其實透聲幕有個好處係遥控可以穿過隻幕控制器材

TanDangDang@FB 發表於 2018-12-14 21:49

582 發表於 2018-12-14 14:19
好彩啫!初初都諗住買打孔灰幕,上綱扒文知道編織幕透聲能力好過打孔,所以最後放棄灰幕選編織白幕,不過 ...

明白了, 謝謝各位師兄{:1_351:}
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 請教關於 影輝投影幕

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。