lukalok 發表於 2018-12-6 11:18

Tom Cruise 要大家閂哂新款電視畫面再生功能

其實第一次set機已經off哂

UbCZpcy0eAk

小瑟 發表於 2018-12-6 15:38

尋日版主做左野了!!!{:12_727:}

【藍光熱話】玩家入手備忘:湯佬推「反畫面流暢度增强功能」(Anti-Motion-Smoothing) 呼籲 !!?

熱話帖:https://post76.hk/thread-278928-1-1.html

今日係《職業特工隊 叛逆之謎》推出實體碟 (4K UHD / BD) 既日子,湯告魯斯(Tom Cruise)同導演 Christopher McQuarrie 除提醒全球粉絲支持各格式影碟,更呼籲大家睇戲前記得先關閉 4K 電視内建的流暢度增强功能 (Motion-Smoothing),重現電影應有原貌...以呢重方式宣傳新碟發行真係完全估唔到。而片段中另一大焦點是湯佬首次以《壯志凌雲2》(Top Gun Maverick) 造型拍攝公開片段,呢套相隔 32 年的續章 2019 年就有得睇...

AskaLung@FB 發表於 2018-12-11 19:28

其實我覺得依啲係個人口味問題,有啲人鐘意電影感,有啲人鍾意流暢感

kelvinsin 發表於 2018-12-11 19:49

我反而鍾意on住,好流暢好爽

rach 發表於 2018-12-12 00:21

0ff哂窒都想嘔?

Hugo Fok 發表於 2018-12-12 00:36

我自己既喜好係,用返 Manual mode(手動模式),將流暢化功能由最高開始逐格減低,減到開始感到微窒就停手。之前試過好幾個大 BRAND 既電視,全關的話,真係會窒到暈(大尺寸既電視特別明顯),所以終於原味同喜好中間攞個平衡就好,全關其實太極端 ,好惡頂 》0《

issachar 發表於 2018-12-12 00:49

我間中都會開下黎睇

wuhaian 發表於 2018-12-12 10:52

都高清年代了,仲特意搞呢D所謂的電影模糊化效果,其實真唔明白點解,怕比人睇得出距效果唔好或者容易有貓鏡頭?

都系按個人喜好set吧,我自己就喜歡流暢畫面同超高清,例如 transformer 5 4k uhd果只效果

nicebeebee 發表於 2018-12-12 12:00

想請教下各Ching點設定,因為抗震開左會出現拖尾...通常我只開下面,有無Ching可指導下?

kitman688 發表於 2018-12-12 12:41

佢有佢講!我有我經驗,我用sony如果全關motion flow就一定震過貓王,所以完全唔會聽佢講,自己眼睛收貨最緊要!
頁: [1] 2
查看完整版本: Tom Cruise 要大家閂哂新款電視畫面再生功能

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。