binge 發表於 2018-11-16 23:12

新屋全爆 + 獨立電 + Atmos 7.1.4 + 傳統7.1 雙system

裝修設計篇

香港吋金尺土,個個都係環境鬥士. 小弟有幸新屋大裝修, 由頭到尾可以自己設計, 可以慢慢諗清楚擺位. 但係諗還諗, 現實永遠都係殘酷嘅. 由開始到完工差唔多用咗半年時間. 本來都冇諗住會再喺度post 野, 但係當中有好多身酸同阻滯真係少啲心血都唔得. 加上呢期對音響有返少少少少少少熱誠. 所以希望同大家分享下心得交流吓, 各位高抬貴手

以前舊屋只不過六十幾尺玩5.1, 擺隻kk 12 寸完全發揮唔到呢隻10仔威力.

本來諗住用錢搞掂, 搵設計公司幫手. 但係佢哋同自己要求真係有啲距離. 應該話佢哋比較唔清楚擺位嘅重要. 所以最後都係自己設計, 可以慢慢諗清楚擺位.

好啦, 究竟點樣開始好. 研究左兩日有幾個program 可以用. 最後當然用免費嗰個.
Sketch up free係一個免費網上軟件. 畫設計圖3D冇乜難度. 跟住YouTube 學咗幾日就開始上手. 唔好處就係到後期會越嚟越慢. 不過真係幾適合新手.

由於好耐都冇接觸影音, 連新atmos 喇叭擺位都唔清楚, 以為都仲係用環繞喇叭, 搞到新屋有兩個system

所以開頭諗住玩7.1 , 以為已經係最update 嘅system. 設計好擺晒位, 心急到飛起重即刻走去Amazon 訂左2 隻環繞之皇omd5(以前)諗住夾返依家原有個omd5. 點知睇多2日完來新atmos 擺位完全唔同重多左4隻頭頂喇叭. 今次真係瀨晒嘢.

經過無數輾難眠嘅夜晚, 終於搞掂左呢個 atmos 7.1.4+ 傳統7.1 嘅擺位. 原本諗住梗係用住舊有Onkyo 818玩住7.1 先, 最多加個後級. 到遲啲彈藥充足就可以買部新11.1 合併同環繞喇叭.
但係而家諗住keep晒兩個system , 因為7.1 cover 哂成個客飯廳而atmos 只可以cover 到大半個廳. 當多啲朋友嘅時候就可以用7.1.
遲啲要諗下點樣係呢兩個system 互換.

為咗呢個2個system, 所有間隔牆壁全爆, 將客廳同飯廳二合為一變成一個正長方形.

獨立電

新屋全爆, 咁好嘅機會梗係搞埋獨立電. 由於資金所限都係用普通野, 上Amazon 訂平香港唔少. 英國製造金屬拉絲面.
今次買咗呢隻

質素好唔錯, 不過未用過嗰啲乜嘢冷凍插頭唔知分別
全屋做咗三個獨立孖蘇比電視櫃同一個比10仔.
由於全屋太多電線搞到師傅叫晒救命. 好彩最尾都解決到.

跟住就講下買咗乜嘢材料

環繞就用咗blenden 8471線

10 仔由於要由大廳飛到去飯廳尾, 冇可能用啲貴價野, 所以就去Amazon 買咗條2x尺, 出嚟效果都唔錯.

Speaker 線不知名furutech occ 銅線.

Rca 線用返furutech (好多年前自己燒焊整嘅, 諗住比後級用, 家下終於重見天日)

Subdude HD for 10 仔, 其實都係墊住個地下唔使嘈到下便

新秦朝7250 後級, 性價比之選,仲有幸可以得到耶穌袁先山親自調教. 成個System精神晒

電視
LG oled B7
啱啱喺佢轉款之前入到貨,唔係就要比多成皮野
畫面好正, 色彩好出黑色好實

Player
egreat a11 - 雙hdmi 輸出, 啱晒我呢啲冇4K amp得個4K 電視
播碟就用ps4
Storage 用s 記NAS

10 仔
Ken kreisel 12 吋、比袁先生親自調教過後勁左好多

Amp
Onkyo 818, 用咗五年都未死 GoGoGo

Speakers
JBL 76 大熱 530, 520c 三件套
本來想入580, 但係地庫哥哥話唔使咁大530夠玩

天空喇叭- 由於買唔到近期76 大熱淘寶TDG 喇叭, 唯有買咗同店嘅Q design 6.5吋頂頭喇叭. 睇個款都係代工廠流出嘅美國野,見出面都要$4000 隻,家下$1800 人仔搞掂晒四隻. 加上拎上手質素非常好, 希望遲啲出聲有驚喜.

由於廳中間有條大陣喺度, 環繞喇叭要作出少少犧牲擺前少少, 不過睇過Onkyo suggest atmos 擺位方法, 個環繞喇叭可以擺前少少, 最緊要有連貫性就得, 希望遲啲新合併到步之後可以試到真係擺前都冇問題.

天花喇叭由於真係太多線, 師傅都投晒行, 最後要做個假天花, 出嚟效果都非常好( 外觀) . 聲就一定冇獨立喇叭咁好. 希望呢幾隻天花喇叭生生性性出好聲啦

leekoonhung 發表於 2018-11-17 00:21

師兄試下十仔墊料用黑麻石,聲音應該會硬朗D{:1_346:}

josephlok 發表於 2018-11-17 10:21

good{:6_128:}

binge 發表於 2018-11-17 11:01

leekoonhung 發表於 2018-11-17 00:21
師兄試下十仔墊料用黑麻石,聲音應該會硬朗D

其實最主要功用是唔好震到樓下, 不過有機會都想試下 {:6_139:}

binge 發表於 2018-11-17 11:02

點解delete 唔到相???

matt88p 發表於 2018-11-17 13:15

恭喜師兄親力親為自己設計一個JBL小影院, 小弟都係JBL用家, 唔知幾多個難眠嘅夜晚感覺我絕對明白.
親力親為出嚟嘅感覺好正. 辛苦都值得!!
有時唔係幾$問題.

小邪ktm 發表於 2018-11-17 13:33

師兄點解要分2個system?atmos只係天花加4隻喇叭,地下7隻冇變,宜家師兄咪有15隻喇叭?

binge 發表於 2018-11-17 14:17

matt88p 發表於 2018-11-17 13:15
恭喜師兄親力親為自己設計一個JBL小影院, 小弟都係JBL用家, 唔知幾多個難眠嘅夜晚感覺我絕對明白.
親力親 ...

係呀真係辛苦到死, 真係每一寸都計到盡. 正常裝修公司真係唔會同你計到咁精準. 依家好好彩可以用盡晒啲位

matt88p 發表於 2018-11-17 14:23

binge 發表於 2018-11-17 14:17
係呀真係辛苦到死, 真係每一寸都計到盡. 正常裝修公司真係唔會同你計到咁精準. 依家好好彩可以用盡晒啲位 ...

Yes, 畀錢人整細微位唔會同你整到好perfect, 自己整就自己點都OK.

binge 發表於 2018-11-17 14:36

小邪ktm 發表於 2018-11-17 13:33
師兄點解要分2個system?atmos只係天花加4隻喇叭,地下7隻冇變,宜家師兄咪有15隻喇叭? ...

因為裝完修, 荷包肝硬化. 唯有用住舊system 7.1 先, ,已經留左線比atmos了. 係呀遲D應該有15 隻喇叭, 不過都開定窿入牆 {:6_138:}

紅色係atmos, 藍色係7.1

頁: [1] 2
查看完整版本: 新屋全爆 + 獨立電 + Atmos 7.1.4 + 傳統7.1 雙system

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。