多毛肥 發表於 2018-11-9 22:45

Diazico 發表於 2018-11-9 22:29
師兄,將hdmi control set “off”, 就冇事,就算off 咗ARC係冇用,試下啦

我驚佢係比y記個Scene功能攪亂晒,因為新款y記個scene可以控制埋hdmi control項,即你手動off左hdmi control,你唔save底入個scene,而下次開左個scene係on 左hdmi control........
總之我只想知佢手動轉返去av1有冇聲出者,有咪係set錯機,再慢慢攪清楚邊度set錯

Diazico 發表於 2018-11-9 22:50

關大爺 發表於 2018-11-9 22:38
是否在amp個HDMI到搞

Disable HDMI control
我部oppo 205 駁CXA5100 就試過咁,只要關上hdmi control 先冇事,放心,你D機冇事㗎

多毛肥 發表於 2018-11-9 22:51

關大爺 發表於 2018-11-9 22:37
用HDMI3,聲畫都有,只用HDMI2,冇聲冇畫

第三次問啦,你都冇答我
播緊時又冇聲冇影,你在這情況下轉amp個input去av1,會有返聲嗎
你要留心.......Y記轉input唔等於轉scene,千萬唔好攪錯兩樣野

關大爺 發表於 2018-11-9 22:57

多毛肥 發表於 2018-11-9 22:51
第三次問啦,你都冇答我
播緊時又冇聲冇影,你在這情況下轉amp個input去av1,會有返聲嗎
你要留心.......Y記 ...

因我其實對AV認識麻麻,所以答你唔到
我只知用HDMI 3就聲畫都有,
用HDMI2,就AMP跳去audio 1,再㩒返去AV1都係冇聲冇畫

Diazico 發表於 2018-11-9 22:58

多毛肥 發表於 2018-11-9 22:45
我驚佢係比y記個Scene功能攪亂晒,因為新款y記個scene可以控制埋hdmi control項,即你手動off左hdmi contro ...

唔用scene就冇事,唔係大問題

多毛肥 發表於 2018-11-9 23:09

關大爺 發表於 2018-11-9 22:57
因我其實對AV認識麻麻,所以答你唔到
我只知用HDMI 3就聲畫都有,
用HDMI2,就AMP跳去audio 1,再㩒返去AV1 ...

不如你pm我留電話
我係sony電視+Y記amp
睇下幫唔幫到你

關大爺 發表於 2018-11-9 23:26

多毛肥 發表於 2018-11-9 23:09
不如你pm我留電話
我係sony電視+Y記amp
睇下幫唔幫到你

ok我明天中午pm留電比你,先謝謝師兄嘅幫忙{:6_162:}

多毛肥 發表於 2018-11-9 23:46

關大爺 發表於 2018-11-9 23:26
ok我明天中午pm留電比你,先謝謝師兄嘅幫忙

其實你可以拔走amp hdmi 駁左既其他野先,只餘下你要玩聲畫分家既機照駁
試下電視會唔會仲係跳去hdmi3,如果冇跳
你既情況超大可能比個ARC/hdmi control玩
如果set得好scene功能真係幾方便,相反會比佢玩死

關大爺 發表於 2018-11-9 23:51

其實你可以拔走amp hdmi 駁左既其他野先,只餘下你要玩聲畫分家既機照駁
試下電視會唔會仲係跳去hdmi3,如 ...

ok,即管試試,謝

關大爺 發表於 2018-11-10 10:34

試下電視會唔會仲係跳去hdmi3,如 ...

師兄,拔咗amp上電視條線就ok{:6_125:}聲畫都有晒
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 弱智問題,本人唔夠技

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。