kk1999 發表於 2018-11-3 11:37

見平買左部三叔 UHD M8500 分享下 (無圖)

一直用開 xbox one s 睇 uhd, Netflix 出 4K & Atmos (hdcp2.2),
見平,幾百元買左部三叔 UHD M8500 作小升級.

Good:
1. 平 -$ ^()
2. 聲畫好過 xbox one s 好多
3. 讀碟靜

Bad: (扣曬分)
1. frameware 有問題, 用中文介面點都出不到 atmos. 上網爬文後,一D話得,一D話吾得,非常失望.
試左好多次後,最後轉成 英文介面 (入面setting 無改) 就出到atmos 了. 很兒戲.
(UHD 出到Atmos, 但Netflix 出不到)

睇Netflix (已經hdcp2.2):
Atmos - 好奇怪,所有Netflix 片在8500出不到Atmos, 但 xbox 係出到的.
4K 畫面 - 好奇怪,如迷失太空 在8500出到4K, 但之前 xbox 係吾得.

睇MKV: (usb)
流暢播放 1080p & 4K mkv, 但 不接受 外掛字幕.

以上分享希望幫到D不想買錯機的朋友.
由於比部機玩了一晚,如果有乜錯漏請大家指教指教.

audia 發表於 2018-11-3 14:10

見平會出事。祝你好運

myblue 發表於 2018-11-3 15:04

Xbox One S 唔係出唔到4k, 問題係你點set佢姐。連60Hz都出到。

另外Netflix行唔行到4k, 有時要係個Netflix account入面set死一次行UHD, 咁或者可追佢playback行4k. 佢個auto mode有時有問題

alleelarry 發表於 2018-11-3 15:45

myblue 發表於 2018-11-3 15:04
Xbox One S 唔係出唔到4k, 問題係你點set佢姐。連60Hz都出到。

另外Netflix行唔行到4k, 有時要係個Netflix ...

都係為左 Netflix 有 ATMOS 買左 Xbox One S,睇哂成套 Lost in Space,有4K 亦都有 ATMOS!

但就唔多為意可以係 Netflix 入面有得 set 行 UHD,等我又試下入去 set 下先!

huahungmaster 發表於 2018-11-5 17:18

我部睇usb的mkv 出到外掛繁體中字喎,除咗4k HDR mkv唔得,暫時都冇問題喎?

kk1999 發表於 2018-11-5 22:03

huahungmaster 發表於 2018-11-5 17:18
我部睇usb的mkv 出到外掛繁體中字喎,除咗4k HDR mkv唔得,暫時都冇問題喎?

師兄,請問外掛繁體中字係用乜format?ansi, unicode or utf-8 ? srt or sub ?
thanks

huahungmaster 發表於 2018-11-6 06:59

kk1999 發表於 2018-11-5 22:03
師兄,請問外掛繁體中字係用乜format?ansi, unicode or utf-8 ? srt or sub ?
thanks

ANSI 繁體中文, srt,同戲同名。不過4k HDR 啲戲就出唔到,4k SDR就可以,打電話去香港三星反映過,不過家下仍未有更新,可能得我一個反映{:1_332:}

littlesweet 發表於 2018-11-6 14:22

請問聽歌可以支援咩格式呢? flac? dff? dsf?wma? mp3? ..........................

kk1999 發表於 2018-11-6 21:21

littlesweet 發表於 2018-11-6 14:22
請問聽歌可以支援咩格式呢? flac? dff? dsf?wma? mp3? ..........................

refer the menu, support mp3, m4a, mpa, aac, flac, ogg, wma, wav, mid, midi, ape, aif, m4a.

littlesweet 發表於 2018-11-7 08:57

kk1999 發表於 2018-11-6 21:21
refer the menu, support mp3, m4a, mpa, aac, flac, ogg, wma, wav, mid, midi, ape, aif, m4a.

thx ching
頁: [1] 2
查看完整版本: 見平買左部三叔 UHD M8500 分享下 (無圖)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。