keithlin 發表於 2018-10-31 16:47

新手想組Atmos 組合

大家好,想裝一組5.1.2 Atmos 組合,希望大家比下意見:

擴音機:AVR-X1500H 或 Pioneer VSX-LX302
中置:Monitor Audio Bronze Cnetre
前置:Monitor Audio Bronze 2
後置:Monitor Audio Bronze FX
重音:Monitor Audio Bronze W10
Atmos:KEF Q50a 或 Klipsch RP-140SA

唔係玩開音響,請多多指教。

小小Pat 發表於 2018-11-1 08:53

答吓咀,預算有多少?係咪一定玩反射式天空聲道,就咁睇天空聲道喇叭同擴音機差不多價,…amp係咪可以用好啲?

keithlin 發表於 2018-11-1 09:51

小小Pat 發表於 2018-11-1 08:53
答吓咀,預算有多少?係咪一定玩反射式天空聲道,就咁睇天空聲道喇叭同擴音機差不多價,…amp係咪可以用好 ...

一定要用反射呀,因為裝唔到天花。不過反射可以日後再買。
amp 其實我無乜概念,因為第一次玩,所以只係係網上search 左比較常見ge 牌子而有Atmos 功能和價格相宜的。其實我都唔係好知amp ge 影響大唔大。咁請問如果四千樓下有無咩性價比較高嘅可以推介下?
成套最理想唔好超過二萬
謝謝!

小小Pat 發表於 2018-11-1 11:12

keithlin 發表於 2018-11-1 09:51
一定要用反射呀,因為裝唔到天花。不過反射可以日後再買。
amp 其實我無乜概念,因為第一次玩,所以只係 ...

我覺得反而最忌貪平,入門機擴展空間有限,最常見用用吓覺得唔夠力水,但無得加後级,想轉玩5 1.4, 7.1.4機又唔支援,好快又淘汰。
另外玩不到天花,Front Height Rear Height裝法又得唔得?我覺得效果會好過反射。

keithlin 發表於 2018-11-1 20:57

我覺得反而最忌貪平,入門機擴展空間有限,最常見用用吓覺得唔夠力水,但無得加後级,想轉玩5 1.4, 7.1.4 ...

咁用多一對Bronze FX 做rear high 係咪可行?

小小Pat 發表於 2018-11-1 21:43

keithlin 發表於 2018-11-1 20:57
咁用多一對Bronze FX 做rear high 係咪可行?

無記錯應該係裝Front Height,三向喇叭有啲人會話定位無咁好,我自己就照用, 剩餘物資,循環再用{:1_341:}

唔介意大陸牌子,用呢隻都可以…
https://post76.hk/thread-270332-1-1.html

WY807 發表於 2018-11-2 00:30

leekoonhung 發表於 2018-11-2 01:28

呢啲月經問題,在post76內會有專家提醒你固定答案,噏一大論又係如果你唔買jbl 組合就根本不值一提 ...

師兄說出重點{:6_170:}

keithlin 發表於 2018-11-12 23:53

呢啲月經問題,在post76內會有專家提醒你固定答案,噏一大論又係如果你唔買jbl 組合就根本不值一提 ...

唔明,JBL有甚麼特別嗎?
最後買左Bronze 6做左右喇叭,其他則未買

keithlin 發表於 2018-11-12 23:54

我覺得反而最忌貪平,入門機擴展空間有限,最常見用用吓覺得唔夠力水,但無得加後级,想轉玩5 1.4, 7.1.4 ...

最後決定應該會用2500H或3500H
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 新手想組Atmos 組合

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。