AskaLung@FB 發表於 2021-4-22 18:35

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 17:24
我部anthem Avm60 都忟忟插插左成年,初初真係以為部前級壞,之後再換埋部4k電視都吾work,依家先睇到原來 ...

師兄你係出現點嘅情況

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 18:56

AskaLung@FB 發表於 2021-4-22 18:35
師兄你係出現點嘅情況

樓主情況一樣
部amp有2個output, 一個TV 一個 Projector.
有時候off 左projector , 想只用TV睇,部amp會唔識認個TV 嘅EDID, 搞到啲source input 全部冇signal, 要手動拔projector 條HDMI, 迫佢重新拖過部TV.

研究左好耐,發現原來當off projector 時,條Fiber HDMI 嘅EDID signal 會變晒00000000.
咁一般amp嘅做法係如果有2個output sink, 就會take mixed common minimum 嘅規格去輸出俾input source.
例如TV 可行4k/1080, projector 只行1080, 如果同時on, 佢會話俾部player知你最高可行1080.
如果拔左projector , 只有TV, player 便可行4k.
但如果插projector , 但turn off , (尤其是用non powered fiber HDMI) 咁條HDMI 會話俾amp知佢係全0, 變成最低解像 720-480.
現時大部份player 都唔會認到,所以變成冇signal. 黑畫面等現像,甚至有人會冇聲音。

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 18:58

AskaLung@FB 發表於 2021-4-22 08:50
暫時我試過睇完呢套戲之後去試轉source 用chomecast去睇YouTube。我試吓個步驟就係之前轉左source先,之 ...

我岩岩都淘左,thx for share

commail 發表於 2021-4-22 20:35

我用203聲畫分離,HDMI 2出聲比AMP,HDMI 1出畫比splitter。電視只支援1080,投射支援4K。
照計無人會同時開兩部機一齊睇!但我從無握手問題出現。無論先開哪一部機先都無問題。{:6_143:}

AskaLung@FB 發表於 2021-4-22 21:02

我用203聲畫分離,HDMI 2出聲比AMP,HDMI 1出畫比splitter。電視只支援1080,投射支援4K。
照計無人會同時 ...[/quote
(HDMI 1出畫比splitter),即係師兄你冇駁過 av amp出畫去投影?

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 21:43

照計無人會同時 ...

意思係同時插住兩個output(一個電視4k,一個投影4k),是但用一個,會有時認吾倒冇信號,當忟走一個另一個就正常番

AskaLung@FB 發表於 2021-4-22 21:47

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 21:43
意思係同時插住兩個output(一個電視4k,一個投影4k),是但用一個,會有時認吾倒冇信號,當忟走一個另一個就 ...

就係edid嘅問題

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 22:03

AskaLung@FB 發表於 2021-4-22 21:47
就係edid嘅問題

即係用左hdfury integral2呢樣野會令其中一個output鎖死吾會轉岩吾岩

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 22:04

就係edid嘅問題

除左呢個牌子,重有冇其他選擇而又支援dv 、atmos、4k

cheungyunwai 發表於 2021-4-22 22:05

就係edid嘅問題

因為我試過我部Avm60吾可以off其中一個output
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9
查看完整版本: HDMI 拖手神器 - HDFury Integral2

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。