samue1 發表於 2018-10-23 17:10

問下意見, 個廳大約6呎6深, 大家會唔會用投影?

我想買optoma UHD51A (因為鐘意睇3D), 我計過應該可以投70吋-73吋, 我舊屋睇開80吋投影, 嚟緊搬新屋, 個廳得大約6呎6深, 我有兩個諗法, 一係就咁買75吋電視機 (sony 75 Z9D)? 或者買55吋電視機 (9000F) + optoma UHD51A 投 73吋. thanks all.

gundamz 發表於 2018-10-23 17:33

個人覺得投射若不是玩到100吋16:9, 不如買75吋電視. 但75吋 oled都幾貴下

andychankk 發表於 2018-10-23 17:42

其實投射係玩個電影感覺,關晒燈下,我覺得睇投射舒服過睇電視。

kingching0053 發表於 2018-10-23 17:46

看電影一定玩投影,距离短咪裝细D 幕囉

chhanthony 發表於 2018-10-23 17:53

投影同電視係無衝突的.......{:1_339:}

chan@76 發表於 2018-10-23 17:56

kingching0053 發表於 2018-10-23 17:46
看電影一定玩投影,距离短咪裝细D 幕囉

要大的目的係睇戲?
定係用來睇3日2夜,FYY,馬7忠?

咁睇戲又係咪要好似電視咁光咁假,
唔係的就買55寸 加 投影
75寸z9 要60k?
夠買 OLE 加 投影 加player

如果要經常搬屋,要搬一架冇盒的75寸都唔係易事

MingSir 發表於 2018-10-23 18:04

考慮下短投啦

samue1 發表於 2018-10-23 18:40

chan@76 發表於 2018-10-23 17:56
要大的目的係睇戲?
定係用來睇3日2夜,FYY,馬7忠?

要大的目的一定係睇戲, 好少睇電視.

samue1 發表於 2018-10-23 18:43

MingSir 發表於 2018-10-23 18:04
考慮下短投啦

短投好似冇4K+3D, 我考慮過大陸海信激光電視88吋, 不過驚咁近睇, 睇唔晒個畫面.

matt88p 發表於 2018-10-23 19:31

一定會用投影, 就算得70吋我都會用投影, 淨係個電影感已經win咗!!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 問下意見, 個廳大約6呎6深, 大家會唔會用投影?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。