gundamz 發表於 2018-10-23 16:33

PC 播 HDR 迷思

想請教各位專業師兄, 剛買Sony A1, 又砌左架2400G PC, 玩下4k file, 攪左一輪, 有d野唔明...........

1.) 明自 PC 出HDR 要用MADVR, 對PC要求亦高, 我架2400G就好似唔多掂, 一開會窒.若用MADVR用pass through, 是否可在電視點燈? (見到HDR on?)

2.) 決定file是否HDR, 是否用mediainfo睇下係咪0-1000或更高nits 及 BT2020?

3.) 若我用standard potplayer (沒任何addon) 播放4kfile (mediainfo checked 係0-1000nits 及 BT2020), 手動在A1 著起HDR10, 又是否真的在看HDR品質?因為我無論在播放1080p或4k file都好, 手動著HDR10都好似係靚d咁.

謝各位!

issachar 發表於 2018-10-23 17:35

delete

issachar 發表於 2018-10-23 17:43

其實 MadVR 最食 resource 係 scaling 同各種 image processing, 而唔係 passthru HDR.

同埋好多用家都有兩個錯誤既觀念... 第一,HDR = 靚... 第二, Dolbly Vision 靚過 HDR10 同 HDR

我個人就認為由經 MadVR 處理下,HDR -> SDR 係仲靚, 由其係新版 MadVR 更加正.

akira11092 發表於 2018-10-23 19:54

2400G 即係咩 config ?

Filling88 發表於 2018-10-23 21:24

點解唔用 media player 呢。

gundamz 發表於 2018-10-24 12:46

akira11092 發表於 2018-10-23 19:54
2400G 即係咩 config ?

Ryzen 5 2400G
Fractal 202 case
Silverstone SX500-G PS
DDR4 3000MHz 16G kit ram (8G x2)
WD M2 500Gb ssd
Asis ROG B450-I MB (HDMI 2.0)
Win 10 home 64bit

gundamz 發表於 2018-10-24 12:47

Filling88 發表於 2018-10-23 21:24
點解唔用 media player 呢。

是否好d?

gundamz 發表於 2018-10-24 12:51

issachar 發表於 2018-10-23 17:43
其實 MadVR 最食 resource 係 scaling 同各種 image processing, 而唔係 passthru HDR.

同埋好多用家都有 ...

明白未必一定好d (正如CD同 HD file), 只是想攪清楚下d思路.{:1_352:}

我用我的電腦開MADVR就窒.

另外用Bluesky fram reproduction 去60fps 都室 (if 4K).

issachar 發表於 2018-10-24 18:32

明白未必一定好d (正如CD同 HD file), 只是想攪清楚下d思路.   

哦... 原來係 AMD 同冇 display card........ WELL... 個人就祗會用 Intel...

呢篇有講 MADVR, 自己參長下... good luck

https://hk.xfastest.com/5169/amd-ryzen-5-2400g-ryzen-3-2200g-review/

tab 發表於 2018-10-24 18:34

明白未必一定好d (正如CD同 HD file), 只是想攪清楚下d思路.   

madvr 好食GPU, 2400G唔夠力
頁: [1] 2 3
查看完整版本: PC 播 HDR 迷思

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。