76buzz 發表於 2018-10-17 08:21

想換請教怎樣做

各位好
本人衹是普通用家,不懂音響知識,
但好想在家中看戲有環迴音效。

而小弟家中有一套足廿年的平價先鋒5.1,
近年發覺中置輸出是出唔到聲(沙啞及有時冇聲),
試過跟另外喇叭交換測試發覺不是喇叭仔及喇叭線的問題。

遇到的問題是當年把5隻喇叭仔做了入牆喉,
由電視牆(A)圍繞到側面牆(B)再上背面牆壁(C),
而後置喇叭放了在牆壁(C)較高位置,
問題是我嘗試過拉扯電線,
感覺若換掉 後置電線 會有困難。

希望各位可以指導小弟應該怎樣做,
及根據以下照片情況,
家中是一般客飯廳設計,
闊度是3米
總長度是7米
(當中客廳空間約3米x3米)
右邊是飯廳,
左邊是客廳
(再左邊是落地玻璃窗,底部牆內便是管道喇叭線)。
曾經有考慮過舊器材由得佢喺度,
考慮過 SoundBar、Phantom(冇錢搞齊佢)……
因知識貧乏及不是無限預算,固一直沒有定案,
所以向大家請教換什麼產品好呢?
謝謝大家

小邪ktm 發表於 2018-10-17 09:29

師兄D喇叭仔喇叭線只有1條芯?如果唔係,難換可以先唔換後置喇叭線住!

banjo 發表於 2018-10-17 09:35

既然有限制, 就唔好搞咁多嘢, 直接玩部平平地嘅AV機便算.
以下呢部VSX-531夠你玩, 3千蚊有找.

小邪ktm 發表於 2018-10-17 10:07

師兄D喇叭仔喇叭線只有1條芯?如果唔係,難換可以先唔換後置喇叭線住!

鍾意睇戲最少都換過哂全套5.1啦!可以的話梗係玩埋atmos!隨便一套都比你現時的好太多!

76buzz 發表於 2018-10-17 10:50

師兄
我這一套是低階產品,應該是很幼的一條芯

76buzz 發表於 2018-10-17 10:52

banjo 發表於 2018-10-17 09:35
既然有限制, 就唔好搞咁多嘢, 直接玩部平平地嘅AV機便算.
以下呢部VSX-531夠你玩, 3千蚊有找.

對,
謝謝意見
我問題是喇叭也出現問題?

76buzz 發表於 2018-10-17 10:53

小邪ktm 發表於 2018-10-17 10:07
鍾意睇戲最少都換過哂全套5.1啦!可以的話梗係玩埋atmos!隨便一套都比你現時的好太多! ...

我也有這樣感覺,
所以很想入這個組群,
終於的起心肝,
背起勇氣 不恥下問。

其實以這類小型喇叭,
我之前安裝得那麼高,是否錯誤呢?
反正現在諗住重新玩套,
乘機用這個位置做伸延天空聲 可以嗎?
(不過最驚都係嗰句,擔心拉返電線出嚟很困難)

小邪ktm 發表於 2018-10-17 11:47

76buzz 發表於 2018-10-17 10:53
我也有這樣感覺,
所以很想入這個組群,
終於的起心肝,

後置係高咗D!本身喇叭音效已經麻麻,放咁高冇埋連貫性!你用乜嘢喉?喇叭線咁幼都難拉?唔想麻煩可以先攪5.1!喇叭線由地下貼牆去後面,後置用腳架放sofa兩邊!

76buzz 發表於 2018-10-17 11:55

後置係高咗D!本身喇叭音效已經麻麻,放咁高冇埋連貫性!你用乜嘢喉?喇叭線咁幼都難拉?唔想麻煩可以先攪5.1! ...

其實當年交畀裝修師傅搞,
自己都唔係好清楚,
不過我曾經見過佢裝修嘅時候好似係白色嘅膠喉。
其實今次上嚟請教大家,
係希望首先定咗用邊一套產品,
跟著再咬實牙根,搞好換電線的問題。
因為就算我再買的也是中價/下價新產品,
也唔想用返十幾廿年前兼冇質素的舊喇叭線吧

76buzz 發表於 2018-10-17 11:59

後置係高咗D!本身喇叭音效已經麻麻,放咁高冇埋連貫性!你用乜嘢喉?喇叭線咁幼都難拉?唔想麻煩可以先攪5.1! ...

我這類入門級數的喇叭線係好幼,
昨天試過,後置果兩個好難拉,
可能係 兜過好多個彎位。
其實前置果條我已經拉咗條線出嚟,
因為以前唔係將電視上牆。
頁: [1] 2
查看完整版本: 想換請教怎樣做

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。