sanger 發表於 2018-10-10 15:23

投影機畫面斜左一邊

各位ching, 小弟裝左部projector後發現個影像傾斜左好似如圖下:

水平尺check左個幕無斜到, setting點cali 都係差D

會吾會係有內傷呢?

小小Pat 發表於 2018-10-10 15:26

你部投影係咪裝得正,入射角度有無歪?

chhanthony 發表於 2018-10-10 15:30

要留意幕面同機都要成水平,同係唔係zoom到盡

sanger 發表於 2018-10-10 15:36

小小Pat 發表於 2018-10-10 15:26
你部投影係咪裝得正,入射角度有無歪?

指lens位個邊? 照計無, 因為我跟返個機底用D3/D4 既螺絲

sanger 發表於 2018-10-10 15:37

chhanthony 發表於 2018-10-10 15:30
要留意幕面同機都要成水平,同係唔係zoom到盡

有用個laser去度, 係成90度水平

已經zoom到盡

chhanthony 發表於 2018-10-10 15:46

已經zoom到盡

如果真係confirm鏡同幕面係成水平,
會有兩個可能性,一隻幕面有問題,二鏡有問題
縮細少少睇下個頂係唔係都直

goldberg0083 發表於 2018-10-10 21:01

已經zoom到盡

師兄有陣時用laser都會搞錯一樣嘢,就裝枝幕前後唔啱位
雖然你係平水是平行!但係前後唔啱位都會有咁嘅效果出現
例如左邊前咗2cm 右面後咗兩cm
咁樣就係前後相差4cm就會產生這個斜角出現
因為就算你拍齊個天花頂,平行裝出嚟都會有前後因為起樓未必一定係四方等邊形
天花同地板8隻角 都90度 平行線
你如果有laser再度一度 前後會唔會前後都係平行-{:6_142:}

MDLP 發表於 2018-10-10 22:02

goldberg0083 發表於 2018-10-10 21:01
師兄有陣時用laser都會搞錯一樣嘢,就裝枝幕前後唔啱位
雖然你係平水是平行!但係前後唔啱位都會有咁嘅效 ...

就算投影機同幕成同一水平
但鏡頭同個幕唔對中
強調......係鏡頭唔係機身
個鏡頭擰側面去對齊左右
就變成左右高低

小瑟 發表於 2018-10-11 07:04

咩幕同咩機?二樣都水平有機會投影機問題,有冇唔小心set左key tone???

sanger 發表於 2018-10-11 09:04

grandview幕, W1070
keystone所有setting野都係0

尋日試過吾落幕都有斜既問題, 可能係個mount上得吾好, 用手托一托斜個邊就望落4角對齊
多謝大家意見, 我再約人上黎用laser再度度個位先同較下隻mount

裝左一排以為自己無咩所謂, 但次次一開機就見到斜左個邊就{:6_126:}
頁: [1]
查看完整版本: 投影機畫面斜左一邊

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。