anthony.figure 發表於 2018-10-8 01:33

低成本打燈法。。。。

今日響fd sharehead fi野有師兄問我點用低成本打燈做效果。。。因爲太low budget同邪道。。。所以響度亂講下???

我而家手頭上嘅機得返Fuji XT2
一枝kit鏡同56 1.2

其實打燈影相唔一定要靚燈,但係要靚光。

我個玩法係就地取材,雜誌當黑旗,牆身返書枱燈,電視光同iphone燈都會用最重點係屋企蒸魚啲鐵碟。。。。錫紙等等打柔弱光

用筷子撐起啲碟下面放Iphone射返啲光出黎等等。。。

重點係呢期有咩衫多同剩。

我影相位好細,得電腦枱位姐。
咁要諗計遮醜就用屋企野砌,盡量令到見得下人。
好在我啲底褲勝在多花款。。。。通常啲款又咁啱可以襯到咪用底褲托底囉。。。。又唔係對客呀。。。。木針板都好好用㗎。。。。

用多啲想像力構造個畫面嘅光暗,之後諗計解決。。。。好似ten 5個紅我係用佢個盒入面嘅紅加ipad紅畫面做出黎,想有實驗室效果。

無乜竅門,純粹亂影

小瑟 發表於 2018-10-11 09:28

好靚喎…{:1_344:}

光與曝光 發表於 2018-10-15 13:23

咁簡單器材可以見到咁嘅效果, 相信師兄一定影相功力深厚!

anthony.figure 發表於 2018-10-21 04:27

光與曝光 發表於 2018-10-15 13:23
咁簡單器材可以見到咁嘅效果, 相信師兄一定影相功力深厚!

富士係好機姐???
其實街拍都好好玩
唔用燈都好多玩法

lawkmlaw 發表於 2018-10-26 08:04

好靚呀,學到野喇
頁: [1]
查看完整版本: 低成本打燈法。。。。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。