168sum 發表於 2018-10-6 01:44

喇叭有發出咡咡聲!

日前我新買左部後級, 有獨立拖一條線由電箱拖出一條獨立線比房用, 但就發覺喇叭有發出咡咡聲, 而且佢唔係一路咁發出聲響, 係發出一陣停一陣, 循環咁樣, 好似有規律, 若熄左後級就會聽到後級有聲出(喇叭就無), 這時心想可能是後級出事了, 但後來我將電腦喇叭插後條獨立線, 一樣有咡咡聲, 上網爬過文, 話有可能是水線作怪, 但今日就試過將條獨立線駁去銅水喉, 問題依舊, 我在廳試過一樣有咡咡聲, 不過就唔影響部後級運作, 可以聽歌, 只是靜下來或播慢歌背景較靜就會聽到;

我未升級前後級時係用一個音響拖板插入條獨立電線的, 一個拖板拖晒合拼、解碼、電腦等等, 但就聽唔到有咡咡聲, 反而今次有事, 想不透呢? 請教各位師兄這是甚麼問題!

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:35

, 若熄左後級就會聽到後級有聲出
師兄咁樣真係好怪喎,熄左機都有聲?!
咩型號?

小瑟 發表於 2018-10-6 09:14

係咪好似電流聲咁???? 試試檢查一下SUB仔線的接觸位有冇同其他線掂到!? 如果冇, 就可能係某D高頻的線材接觸到SUB仔線做出來的干擾, 你試下一蚊SUB仔線應該就會冇左. 如果都係唔得.........就可能要檢查電源線的問題. 不過我可以好肯定, 同隻SUB仔壞唔壞應該冇關!!

168sum 發表於 2018-10-6 10:56

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:35
, 若熄左後級就會聽到後級有聲出
師兄咁樣真係好怪喎,熄左機都有聲?!
咩型號? ...

brysotn 4b3

168sum 發表於 2018-10-6 11:06

小瑟 發表於 2018-10-6 09:14
係咪好似電流聲咁???? 試試檢查一下SUB仔線的接觸位有冇同其他線掂到!? 如果冇, 就可能係某D高頻的線材接觸 ...

無插十仔, 我只是插一條電源線入後級, 其他所有訊號線都無駁, 所有器材熄晒都有e...e...聲, 改插電腦喇叭都一樣有這問題! 不過電腦喇叭同後級唯一有少少唔同既係, 電腦喇叭熄左開關電制係無聲, 但後級只要駁左電源線, 不論有無開都會有聲!
頁: [1]
查看完整版本: 喇叭有發出咡咡聲!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。