leekoonhung 發表於 2018-10-6 01:10

komkom 發表於 2018-10-5 23:04
師兄 小第用的係國產老奏後级两部 老奏十仔两隻 何来高檔野 玩AV只要 配搭得宜 有心機有耐性調教不論器 ...

師兄太客氣仲有兩部後級,很多人'眠乾睡濕'先擁有一部後级,我就是個好例子{:6_140:}

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:27

Billyfish 發表於 2018-10-5 19:58
講開動態我又想問
我用緊天龍4400
有時我覺得較咗dynamic volume好似正啲,縮細啲個動態

應該係師兄口味比較唔同,可能唔喜歡太刺激?絕對唔係你有問題
有時唔同片源都有唔同音壓,例如有啲片人聲偏細,屬正常現象
我都會開dynamic volume
不過大部份都唔需要
如果經常都覺人聲唔夠,可試cal機後將中置+3db offset
天龍都有呢個建議的

{:1_338:}

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:33

582 發表於 2018-10-5 21:31
呢位師似乎有D質疑咁喎!當然要701推晒9隻M&K確係有D吃力,不過未至於樓主講得咁差,我只係想表達俾樓 ...

絕對同意
要因應個人口味作適當微調
701 設計係可以推9隻,當然效果唔會差
只係未必可發揮整套MK的100%
但人人要求唔一樣,千萬唔需要跟人,自己喜歡最緊要

heppy 發表於 2018-10-6 07:45

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:27
應該係師兄口味比較唔同,可能唔喜歡太刺激?絕對唔係你有問題
有時唔同片源都有唔同音壓,例如有啲片人 ...

dynamic volume 我平時唔開,但家人在房間睡覺我會開light,音量開30-40我就夠,老婆都無炸型{:1_338:} ,當然要炸機會在下午或黃昏時段

heppy 發表於 2018-10-6 07:58

Billyfish 發表於 2018-10-5 19:58
講開動態我又想問
我用緊天龍4400
有時我覺得較咗dynamic volume好似正啲,縮細啲個動態

細音量時開咗dynamic volume我都覺得正啲,由其夜晚夠靜既時候,但要爆機,大場面時腳軟,你開幾大都cut咗上唔到去,所以爆機我會off咗佢,中置我+2db,低音+6db{:1_330:}

heppy 發表於 2018-10-6 08:07

樓主試吓加大中置db聽吓得唔唔,如果我揀用5400會推地面五隻,如果用7250彈性大D,我會bi-amp推前,中置

Billyfish 發表於 2018-10-6 09:16

佢cal完我都有再set過下{:6_138:}
首先推大個天花,加3-4db
之後再用app將天花喇叭500hz樓下推高10-15個db{:6_138:}
用jbl control x{:6_142:}

前中置用座地KEF Q950同Q650C{:6_143:}
有時打機我都冇開subwoofer,因為Q個低音好勁好正,有時唔洗開到夠{:6_139:}

如果我咁嘅配置用天龍4400,加部後級有冇效{:6_134:}

Ep-71 發表於 2018-10-6 10:17

Wolverine2 發表於 2018-10-5 20:12
識玩梗係玩ATV.

同意..

但吾敢堤怕比人圍{:6_154:}

Ep-71 發表於 2018-10-6 10:21

xmen 發表於 2018-10-5 18:44
聞說'lexicon dd8 '可應付

尼個吾6...

lexicon 只玩過 傳统7 ch佬後级...

Dearyip 發表於 2018-10-6 10:26

582 發表於 2018-10-5 21:31
呢位師似乎有D質疑咁喎!當然要701推晒9隻M&K確係有D吃力,不過未至於樓主講得咁差,我只係想表達俾樓 ...

其實都有做過微調,但效果仍然唔理想。其實有懷疑係咪部amp有問題
頁: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13
查看完整版本: 後級 250W 定 400W

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。