halfnew 發表於 2018-10-5 15:55

ng206p 發表於 2018-10-4 23:52
百份百喺油壓鑽咀

鑽咀有分油壓的嗎?我外行人只識石屎鑽咀和金屬鑽咀

rolandlun 發表於 2018-10-5 17:16

我都淨係識分轉石屎,金屬同埋木

rolandlun 發表於 2018-10-5 17:25

excelchan 發表於 2018-10-4 22:16
我地用鑽咀,要䏲下個頭有無磨損太多,如果磨損太多,鑽咀的直徑细左,加上劣差膠塞,更加難入,如果用卜 ...

因為我無其他工具上六角螺絲

人手用士巴拿,鑽螺絲,超辛苦,去到半牙位入唔到

用12V手電鑽配個卜頭,鑽螺絲,鑽到接近半牙位唔夠力

用油壓鑽鑽配個卜頭,鑽螺絲,終於搞掂

我知道比螺絲比較緊,係可以令到牆內的膨脹磨擦力加大,戴重會好啲

但係感覺上好似唔啱裝咁,定係佢呢款膨脹管唔適合石屎牆

我有少少懷疑係因為鑽咀輕微蝕左,鑽出來的孔可能不足10MM

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:49

師兄個鑽頭唔似石屎鑽
頭應該比身大,睇圖唔似,可能蝕左
換過一支好

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:53

By the way , IKEA 隻白色膨脹管好好用

hohodog900 發表於 2018-10-6 11:36

DickLai@G 發表於 2018-10-6 05:49
師兄個鑽頭唔似石屎鑽
頭應該比身大,睇圖唔似,可能蝕左
換過一支好

喺石屎鑽咀,只不過可能蝕咗!

hohodog900 發表於 2018-10-6 11:40

寶佬 發表於 2018-10-4 17:49
師兄你掛幾大尺吋電視?一般泥講.....用8mm直徑鑽咀已經足夠!另外我吾會用跟泥個D膠質!去五金鋪買返藍色 ...

佢跟嚟嘅膠塞,如果鑽得啱,處理得好;喺好過你用五金鋪嘅藍,綠膠塞的!

hohodog900 發表於 2018-10-6 11:46

所謂油壓鑽應該正名叫衝擊鑽,可能最初推出時啲師傅見唔使用力都鑽到石屎,以為加咗油壓,所以叫下叫下叫咗做油壓鑽。(以上9估)

https://m.v.qq.com/play.html?&vid=e03946zwxb5&ptag=v_qq_com%23v.play.adaptor%233

wong1234 發表於 2018-10-6 12:56

師兄,你個贴牆架还是可伸展活動架?後者膠塞唔夠力

寶佬 發表於 2018-10-6 23:38

hohodog900 發表於 2018-10-6 11:40
佢跟嚟嘅膠塞,如果鑽得啱,處理得好;喺好過你用五金鋪嘅藍,綠膠塞的! ...

其實藍色或綠色膠質都好多裝修師傅採用, 有一定口啤......當然亦要配合適當螺絲使用! 絕對比跟來的好! youtube都有比較! 可睇睇負載測試!!
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 有關電視上牆,diy

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。