matt88p 發表於 2018-9-29 17:03

我都開一開!!

之後先再嚟報告, 初步成件事唔同曬, 整體真係贏另外兩部 4k player 好多!!
有一個非常重要功能, 因為小弟仲用緊2k cheap cheap super high CP投影機, 所以好多時播4k , 因為HDR BT2020問題會令畫面變得好暗, LX500 有一個功能叫做hdr > sdr adjustment,可以令成個畫面變番好光, 如圖( 下面有兩幅重複, 但光暗度不一樣就係用咗hdr > sdr adjustment嗰個function!!

issachar 發表於 2018-9-29 18:49

HDR 軟硬件技術仲係未夠成熟... 睇黎轉 SDR 好多時真係會仲靚!

mark1 發表於 2018-9-29 20:58

issachar 發表於 2018-9-29 18:49
HDR 軟硬件技術仲係未夠成熟... 睇黎轉 SDR 好多時真係會仲靚!

Yes , 時下都係交比display 做, 但做得好唔好真係好多變數。P記有d 個理應好基本既功能實在好有心,睇黎計左好多數,有玩madvr 就知hdr=>sdr 係幾咁復雜既一件事。

志緯 發表於 2018-9-29 21:14

mark1 發表於 2018-9-29 20:58
Yes , 時下都係交比display 做, 但做得好唔好真係好多變數。P記有d 個理應好基本既功能實在好有心,睇黎 ...

Mark1師兄可唔可以講清楚D,學下野先?

akira11092 發表於 2018-9-30 00:37

希望呢張相無倒 Pioneer 米

matt88p 發表於 2018-9-30 01:46

akira11092 發表於 2018-9-30 00:37
希望呢張相無倒 Pioneer 米

唔關LX500事, 師兄我嗰個係150"screen / w1070+,
唔係80"screen / 幾萬蚊Sony, jvc 4k機, 出到咁算係咁,
我朋友用部LX500加4k電視出嚟效果係咁

andytam 發表於 2018-9-30 08:28

{:6_193:}

alleelarry 發表於 2018-9-30 11:23

HDR > SDR 對於有4K 但無 HDR 功能既我,好可能係上天既禮物{:6_128:}

issachar 發表於 2018-9-30 16:35

alleelarry 發表於 2018-9-30 11:23
HDR > SDR 對於有4K 但無 HDR 功能既我,好可能係上天既禮物

同意呀師兄 {:6_193:}

mark1 發表於 2018-9-30 18:16

HDR > SDR 對於有4K 但無 HDR 功能既我,好可能係上天既禮物

真心係, 其實好多player都有hdr=>sdr,問題係點轉法, 可以差天同共地, p 記今次有"heart".
頁: [1] 2
查看完整版本: 我都開一開!!

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。