tofu1978 發表於 2010-10-12 22:38

今晚攞番隻久石讓出黎播,無論畫面(金屬質感,明亮,畫面純潔,對比,實淨,細節) & 聲音嘅分析力,樂器定位/申延/分離,人聲圓潤及厚度,都係51FD /650BD無法比擬

聽CD更令我surprise,比之前用Cd10聽多好多野,試過經DAC 同直出都好聽,用dac magic會比較多細節但聲音比較乾,直出音樂感濃但可能未RUN iN高頻比較緊及有毛燥

l06300204 發表於 2010-10-13 20:53

好利害呀!!!! Upgrade嘅速度簡直驚人!{:6_185:}

tofu1978 發表於 2010-10-15 22:21

今日經過2nd hand shop,見到部PM7001 KI,我未試過Marantz既 integrated amp,見反正用改Marantz 既source,不如試一試,因為試機地方環境不太理想,試左幾首歌就俾$走人,雖然部機比上網買貴左幾舊,但可以weekend玩就算啦

聽左幾隻CD,發現同t-amp有幾大分別: T-amp走分析力,但聲音比較乾,但7001就好有音樂感,detail同dynamic都唔錯,最好既就係有6個input,同既remote,好方便。 因為我睇戲為主聽歌為副,所以已經好滿意

tomo1 發表於 2010-10-16 13:24

嘩{:6_193:}正,大家都唔豆腐bo

b.kan 發表於 2010-10-20 00:49

唔豆腐啦!!!!!!!!

ngkiukiu 發表於 2010-10-29 12:46

今日經過2nd hand shop,見到部PM7001 KI,我未試過Marantz既 integrated amp,見反正用改Marantz 既source ...
tofu1978 發表於 2010-10-15 22:21 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

呢兩個月就滿足到你, 遲D就好難講!{:1_262:}

tofu1978 發表於 2010-10-29 13:07

呢兩個月就滿足到你, 遲D就好難講!
ngkiukiu 發表於 2010-10-29 12:46 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

u r such my good fd

tofu1978 發表於 2010-11-4 21:12

舊既唔去,新既唔黎

chhanthony 發表於 2010-11-4 21:53

舊既唔去,新既唔黎
tofu1978 發表於 2010-11-4 21:12 http://www.post76.com/discuss/images/common/back.gif

下一次upgrade 相信會係幾年後既事啦

有人講過唔算數{:1_253:}

anyway...恭喜晒
歡迎加入Elac大家庭

itoy2008 發表於 2010-11-4 23:39

Congratulation!!!
U got the elac so quick!
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12
查看完整版本: 豆腐的小型影院

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。