icechan 發表於 2018-9-10 12:44

接超低音有電流聲

請教各位師兄,

剛買新的amp (Denon 4400), 現剛接上平價超低音 (subwoofer out 1), 一般RCA接超低音,再將超低音接電源時,其他喇叭立即出現電流聲,這時超低音還是"off"的,當超低音"on"時也一樣 (其他喇叭有電流聲),要將超低音斷開電源,電流聲才消失。

請問各位師兄怎麼好呢?要換好一點的超低音才可以嗎?

謝謝各位師兄

cheonglam 發表於 2018-9-10 13:38

(av amp 同十仔照接電源)嘅情況下測試吓唔好駁rca,睇吓係咪會冇晒啲電流聲,如果係,你可能要係隻十仔度做飛水……我都係估吓咋,睇下仲有冇高手幫到你{:1_332:}

icechan 發表於 2018-9-10 13:54

cheonglam 發表於 2018-9-10 13:38
(av amp 同十仔照接電源)嘅情況下測試吓唔好駁rca,睇吓係咪會冇晒啲電流聲,如果係,你可能要係隻十仔度做 ...

謝謝你,cheonglam 師兄,

唔駁RCA的話,個amp 同個十仔,無任何直接接線 (除了屋內電源外),這樣是無電流聲的。

我都不明白,十仔會這樣經個amp,係其他喇叭搞到出電流聲 {:1_331:} 佢自己又無出電流聲

mk2 發表於 2018-9-11 12:24

應該係 Ground loop noise, 你可以google 下
係就好煩, 我之前用marantz AV amp pre-out 駁 power amp, 耐吾中 就所有speakers 都woo woo 聲, 換cables, 攪好耐都吾惦!
最後淘隻 isolator番來就一天光晒 -
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.2.0.0.7bfd2e8d9hMEKc&id=42709108615&_u=b2ga6gq6d706

小邪ktm 發表於 2018-9-11 14:02

師兄有冇換過第2條rca試過?如果都係有聲,我諗要升級埋十仔了!

icechan 發表於 2018-9-11 17:24

mk2 發表於 2018-9-11 12:24
應該係 Ground loop noise, 你可以google 下
係就好煩, 我之前用marantz AV amp pre-out 駁 power amp, 耐 ...

mk2 師兄

謝謝你的意見,唉,現在唔接隻超低音住,要慢慢試下點搞

謝謝你 mk2 師兄

icechan 發表於 2018-9-11 17:30

小邪ktm 發表於 2018-9-11 14:02
師兄有冇換過第2條rca試過?如果都係有聲,我諗要升級埋十仔了!

小邪師兄

謝謝,都試過用另一條線,都係咁。升埋十仔都有諗過,依家果個都唔知點算,要丟都好重。{:1_332:}

小邪ktm 發表於 2018-9-11 20:26

icechan 發表於 2018-9-11 17:30
小邪師兄

謝謝,都試過用另一條線,都係咁。升埋十仔都有諗過,依家果個都唔知點算,要丟都好重。{:1_33 ...

有師兄提到大地震遲D又有半價優惠,可以等一陣,到時有師父幫你set埋機,重幫你回收舊十仔!一舉三得!

小邪ktm 發表於 2018-9-11 20:35

有師兄提到大地震遲D又有半價優惠,可以等一陣,到時有師父幫你set埋機,重幫你回收舊十仔!一舉三得! ...

另外師兄有冇試過分開電源?

icechan 發表於 2018-9-12 08:29

有師兄提到大地震遲D又有半價優惠,可以等一陣,到時有師父幫你set埋機,重幫你回收舊十仔!一舉三得! ...

小邪師兄

謝謝,我都有見呢度話有半價,不過唔知原來可以回收,太好了

謝謝
頁: [1] 2
查看完整版本: 接超低音有電流聲

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。