AnthonyIU 發表於 2018-9-3 18:37

Faudio Major神圈聽後感及煲機分享

自從喺8月音響展入手至今已經煲超過150小時,係時候分享一下我用乜嘢煲隻耳機同埋喺原線下,神圈同Tia Fourte 嘅AB對比
首先分享一下呢段時間每日夜晚瞓覺之前用鐵菊搭A100音量80%左右,播放煲機專用的專輯,大概煲8-9小時,日間就用SP1000正常使用聽3-4小時!隻煲機專輯係Eddie 兄FB分享的,如大家有需要,可以pm我取!

播放器:
1.AK SP1000
2.鐵菊
3.配合A100推

歌曲主要以自己喜愛的為主
1.許美靜的「靜聽精彩」專輯DSD檔
2.歌莉雅的「Simply Love 」DSD檔
3.陳奕迅的「準備中」DSD檔
4.一些8、90年代英文歌 APE檔

由於自己耐性及文化有限,所以就唔逐個歌單評論,基於大家都係原線3.5頭下對比
1.SP1000 由於3.5頭及DSD檔音量需要75-80先有平時嘅音量,神圈在此配備下,音埸比Tia Fourte 細,人聲比較凹,反而高頻延伸比較好,低頻下潛深度比較少,但就回彈好D,
2.鐵菊 用DAP-HIGH,GAN-HIGH,在此模式下,唔可以講聽感了,好明顯聽到底躁嘅分別,Tia Fourte 底躁實在太明顯了,完全無法忍受聽完一首歌,神圈唔係話冇,但至少可以完整聽完首歌,所以鐵菊此回合就無法評論!
3.SP1000 2.5 LINE OUT至 A100 LOW GAN 音量扭幾多就好難估計,反正Tia Fourte 同神圈係同一力度,在A100嘅強大推之下,底躁係同鐵菊一樣存在的,不過係可以接受的,估唔到喺A100嘅推動下,神圈音埸竟然可以超越Tia Fourte,原來神圈嘅音埸係好闊,但高中低就比較平面化,經A100一鞭策立即音埸大、圓、闊且有3D感,人聲都出返晒,而Tia Fourte 本身音埸優勝,但在A100下就有D推過頭感覺,高頻有D標,且有齒音!
總結:
如果講價格相差3倍之多,神圈就突顯了性價比高,係值得大家一衝的!在日常原線使下,Tia Fourte 都係比較優勝的,但在換用2.5頭嘅升級線,神圈可玩性比較高,可能係Tia Fourte 比較難夾得好升級線!目前為止神圈配合銀鍍金線再加A100,個人比較喜歡!但都期望可以收多條原線,一試8W威力!

patrick@wong 發表於 2018-9-3 19:06

小弟測試過神圈如果換上CCDD就算直推SP1000音場也不輸Tia fourte呀……

AnthonyIU 發表於 2018-9-3 19:22

patrick@wong 發表於 2018-9-3 19:06
小弟測試過神圈如果換上CCDD就算直推SP1000音場也不輸Tia fourte呀……

小弟比較鍾情原線嘅原汁原味的呈現,所以才會有此原線AB對比,而且暫時已經被屋企嗰位發現,零用錢已被大幅削減,想換線只能等遲D先,所以配合升級線嘅聽感,還望Patrick 兄分享一下{:1_331:}

patrick@wong 發表於 2018-9-3 19:33

AnthonyIU 發表於 2018-9-3 19:22
小弟比較鍾情原線嘅原汁原味的呈現,所以才會有此原線AB對比,而且暫時已經被屋企嗰位發現,零用錢已被大 ...

我遲D借條dream duet俾你試吓……

AnthonyIU 發表於 2018-9-3 19:48

patrick@wong 發表於 2018-9-3 19:33
我遲D借條dream duet俾你試吓……

十分感謝{:8_387:}

ip_csl 發表於 2018-9-3 20:01

本來用$10k入隻單圈耳機有點猶豫,但始終聽聲收貨,此耳機真的很特别,夾不同線,聲音變化真的好明顯.

AnthonyIU 發表於 2018-9-3 20:28

本來用$10k入隻單圈耳機有點猶豫,但始終聽聲收貨,不過不知是否自己黑仔,耳機都有ㄧ定的瑕疵,所以造工和QCㄧ ...

我同事同埋我兩對暫時未發現有瑕疵,師兄尋日去換貨時冇開盒check?不過見到咁樣都係建議衝落換過對或直接搵FAudio反應及換{:1_331:}

patrick@wong 發表於 2018-9-3 20:50

本來用$10k入隻單圈耳機有點猶豫,但始終聽聲收貨,不過不知是否自己黑仔,耳機都有ㄧ定的瑕疵,所以造工和QCㄧ ...

又花咗?....我同兩個friend個對都無這個問題……

sunnyslhf 發表於 2018-9-3 21:59

本來打算入N8, 見到大家入得甘開心,搞到我又要再試下 呢對...

AnthonyIU 發表於 2018-9-4 00:40

sunnyslhf 發表於 2018-9-3 21:59
本來打算入N8, 見到大家入得甘開心,搞到我又要再試下 呢對...

記得用自己的耳膠試試,會有更好聽感!
頁: [1] 2
查看完整版本: Faudio Major神圈聽後感及煲機分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。