wadeejp 發表於 2018-10-9 13:07

Chubill 發表於 2018-10-9 10:59
我自己經驗係用番自己聽開既器材去試Major, 一試就被它高還原度所吸引, 在我聴感中Major一開聲已經超班,...

絶對啱啊,只可惜神圈都係要有番咁上下器材先有好好嘅表現,咁就會難到初上旗艦耳機個部分人,所以先未能令到佢可以更加受歡迎吧。。。?我第一次音響展試聽都推介比朋友試,因為入耳已經追得上fourte嘅感覺,性價比更好,但都係聽唔到佢地有想買嘅興趣。。。所以我估同佢地嘅gear唔係旗艦有關

AnthonyIU 發表於 2018-10-9 14:49

wadeejp 發表於 2018-10-9 09:35
唯一讓我覺得令人對神圈卻步的地方係個不穩定嘅煲後情況,自己去試時都係用fourte去比,一入耳係有個種好相 ...

一直以來圈都存在需要煲嘅情況,不過我認為未煲已經超越好多外國的大牌子耳機,而且一路煲一路聽住變化就係玩純圈嘅樂趣!

Rayyip 發表於 2018-10-9 14:52

絶對啱啊,只可惜神圈都係要有番咁上下器材先有好好嘅表現,咁就會難到初上旗艦耳機個部分人,所以先未能 ...

Major其實用落普通器材上表現都不錯的 因為它真的比較易推 只不過你用更好的器材它亦能比更好表現你

AnthonyIU 發表於 2018-10-9 14:53

絶對啱啊,只可惜神圈都係要有番咁上下器材先有好好嘅表現,咁就會難到初上旗艦耳機個部分人,所以先未能 ...

我又唔覺得一定要有靚器材先好,我身邊大把俾我毒到嘅同事朋友都係普通器材!而我日常出街用iPhone 直推已經好滿足足!個人認為用靚器材係將佢推去另一個境界!

patrick@wong 發表於 2018-10-9 23:22

Chubill 發表於 2018-10-9 10:59
我自己經驗係用番自己聽開既器材去試Major, 一試就被它高還原度所吸引, 在我聴感中Major一開聲已經超班,...

Yes definitely....Major is easy to runin and the performance is stable.....This iem is sensitive to the DAP and cables which will changed the sound signature a bitbut the quality already very very high...

Zack1347 發表於 2018-10-9 23:54

好老實,入耳已高質,再睇係一圈,調音功力相當出眾,價錢10800,條跟機線又高質,成件事係好值得入手。。。

因為我有更想入手既器材,權衡之下決定入左更應該要入手既器材先

AMURORay@G 發表於 2018-10-13 13:26

試過神圈+Dream Duet,已經立即想把手上U18放了,同埋呢個配搭真係好輕,唔使下下要孭住條8絞出街

patrick@wong 發表於 2018-10-13 15:27

AMURORay@G 發表於 2018-10-13 13:26
試過神圈+Dream Duet,已經立即想把手上U18放了,同埋呢個配搭真係好輕,唔使下下要孭住條8絞出街 ...

I really like it most now....真係越煲越有、又輕便又好聲……用sp1000、wm1z、PGT、N8完全唔失禮仲有驚喜(我對fourte已經收咗工)

joeny 發表於 2018-10-13 17:25

Dream Duet對小弟黎講太遙遠喇,啱啱入手神圈,實在無力再上,
不過始終都要搵返條2.5mm平衡線,昨晚卒之的起心肝去返買神圈嗰
間耳機舖睇下有冇好介紹。
budget 有限,目標係3k至4k之間,經介紹下試左4條線,分別係
AG STELLA(依條係 over budget嘅),漢聲 SERIN,PW XERXES(當時
冇留意型號,之後上網check返應該係依款),同埋ORB條新線,最後
拎左條SERIN走,不過意外嘅係條XERSES聲底竟然同神圈原裝線有7,
8成相似 ; 因為想搵條取向唔同嘅線所以冇揀佢。

AMURORay@G 發表於 2018-10-13 18:23

joeny 發表於 2018-10-13 17:25
Dream Duet對小弟黎講太遙遠喇,啱啱入手神圈,實在無力再上,
不過始終都要搵返條2.5mm平衡線,昨晚卒之的 ...

師兄,我都明白budget有限真係無計,但係如果你聽過之後十分鐘意嘅話,我建議你儲夠錢再買,因為一買一賣,當中可能蝕咗幾千,所以唔急嘅話不如儲啲錢先,唔好好似我咁行咁多冤枉路,小小建議,望師兄唔好介意
頁: 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 [30] 31 32 33 34 35 36 37 38 39
查看完整版本: FAudio Major (神圈) 分享

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。