eddychoy04 發表於 2018-8-25 15:47

大mo 發表於 2018-8-25 15:41
其實小弟有個唔明好耐嘅問題想請教大家,Volume 點解唔去到O就係你部機正常欣賞聲量,想大聲D就+1,+2..... ...

Volume scaling 唔同啫。
有人鐘意 -dB, 有人鐘意 0~100

lnchu 發表於 2018-8-25 16:05

eddychoy04 發表於 2018-8-25 15:47
Volume scaling 唔同啫。
有人鐘意 -dB, 有人鐘意 0~100

唔同机種,volumn顯视都晤同。

eddychoy04 發表於 2018-8-25 20:24

avsuperman 發表於 2018-8-25 09:29
JBL Array系列停產,就算入到880,都無$入1400。已經聽岩左Revel c208,同880一样大,效果不錯,快入。另 ...

借問聲師兄, 知唔知 JBL Array 停產有乜後繼 speaker 出?

lkw2005 發表於 2018-8-25 20:29

X6200W 7.1.2 開到-20dB都算夠爆
平時睇其他戲一般25都夠,係4K AVG1-3要開大5dB

dik 發表於 2018-8-25 22:46

avsuperman 發表於 2018-8-25 09:29
JBL Array系列停產,就算入到880,都無$入1400。已經聽岩左Revel c208,同880一样大,效果不錯,快入。另 ...

我想問你安左前上中置及上帝之聲用auro 3d 會唔會正好多?分別大嗎?

SCm20 發表於 2018-8-26 11:05

尼隻錄音吾得

MDLP 發表於 2018-8-26 19:41

eddychoy04 發表於 2018-8-25 20:24
借問聲師兄, 知唔知 JBL Array 停產有乜後繼 speaker 出?

無同級取代品
唯有諗吓單元次一級
S3900/4700

eddychoy04 發表於 2018-8-26 23:49

MDLP 發表於 2018-8-26 19:41
無同級取代品
唯有諗吓單元次一級
S3900/4700

Thanks.

avsuperman 發表於 2018-8-27 10:20

dik 發表於 2018-8-25 22:46
我想問你安左前上中置及上帝之聲用auro 3d 會唔會正好多?分別大嗎?

Auro3D睇戏时会有分别,空间感及層次感強左,但如果是全景声錄音,还是选用全景声。用來听演唱会会明顯d,我用真正Auro3D試机示範碟真係靚声到暈,可惜沒有4K軟件支持下……希望不会胎死復中

dik 發表於 2018-8-27 14:58

用 全景聲,前上中置及上帝之聲係咪無聲?
頁: 1 [2]
查看完整版本: 復仇者聯盟3

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。