TamWingLung@FB 發表於 2018-8-24 10:14

3萬budget的家庭影院選擇

各位師兄:
我地依家聽緊ge係Onkyo 5.1套裝機,幾千蚊貨仔
但最近想upgrade晒成套5.1, 經資料搜集同扒文後,有以下配搭:

前置喇叭: Sonus Faber Chameleon B / Monitor Audio Sliver 100
中置:上述同級中置
Subwoofer: 用返已有onkyo的
Avamp: Onkyo Tx-RZ830
Blueray player: Oppo udp-203/ Cambridge Audio cxuhd
後置effect喇叭: Cambridge Minx 22
Total budget : $25,000 - 30,000

請問咁樣配搭可以嗎? AVamp除左onkyo, 還有那款合我們的選擇? 前喇叭還有更好選擇嗎?
我地主要7成時間睇戲及演唱會,3成聽CD
??????????????

TamWingLung@FB 發表於 2018-8-24 10:16

補充一句,現時屋企擺設:

chhanthony 發表於 2018-8-24 11:41

如果睇戲多小弟會揀Monitor Audio,如果睇演唱會多就Sonus Faber
surround 會否考慮用返Monitor Audio Apex A10?
建議加少少budget 換埋隻subwoofer佢,
另外是否唔會玩Atmos DTS:X呢類object base制式?

TamWingLung@FB 發表於 2018-8-24 11:46

chhanthony 發表於 2018-8-24 11:41
如果睇戲多小弟會揀Monitor Audio,如果睇演唱會多就Sonus Faber
surround 會否考慮用返Monitor Audio Ape ...

多謝師兄指引。
surround唔係太識用咩喇叭呀,又唔想太貴
atmos呢d object base唔係隻碟,碟機,amp都有support就睇到架咩? 睇得到梗係想玩啦,budget以內的話{:1_332:}

小邪ktm 發表於 2018-8-24 16:42

玩atmos最少要加多2隻天空喇叭!

小邪ktm 發表於 2018-8-24 16:45

小邪ktm 發表於 2018-8-24 16:42
玩atmos最少要加多2隻天空喇叭!

可以用返套裝喇叭頂住先!

matt88p 發表於 2018-8-24 17:41

Mk 950 x 5

gordon98 發表於 2018-8-24 18:01

DALI Opticon 系列都係唔錯嘅選擇

風仔風仔仔 發表於 2018-8-24 21:05

超低音喇叭一定要換啦.

MingSir 發表於 2018-8-24 21:27

預多些少俾 subwoofer, 拾仔在 AV 系統好重要!
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 3萬budget的家庭影院選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。